Anda Pelawat yang ke:

My Lovely Friends

28 July 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri..... Maaf Zahir & Batin....

No comments:
Assalamualaikum....

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin buat semua pembaca blog saya.... Minta Maaf andai ada salah silap sepanjang saya mencoret-coret di blog ini mungkin akan menyinggungkan hati pembaca secara tidak sengaja....

Kosong-kosong la ye korang =)

Scan Kad Raya dari Malaysia Airports...
Hati-hati dijalan raya...
Pandu cermat jiwa selamat ye...
dan 
Ingat pada orang yang tersayang.....

Wassalam....

Sayang korang....

24 July 2014

Dah Nak Raya.....

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi....

Kejap je kan masa berlalu.... Lagi 3hari nak raya.... In sya ALLAH tengah malam ni nak balik Kampung dah.... Tapi yang tak bestnya beraya tanpa husband sebab kena bertugas.... So saya raya kat Kelantan dulu... Raya ke dua balik Sepang raya dengan Husband pula.... Raya ke 9 lepas check-up dan minum air gula akan balik ke Kedah.... Sian hubby kena bersahur dan berpuasa lagi 3hari ni tanpa isteri dan anak di sisi... Oh aku lak yang sedih... Hubby suruh saya ikut Umi dengan Abah balik kampung sebab kalau ada kat Sepang pun dia kerja dan saya pula bukan boleh memasak pun.... Masa sahur tadi pun saya cakap nasi tengah masak tu bau busuk... Gamaknya dia faham dan tak nak bagi bini dia muntah-muntah teruk dia la panaskan lauk yang dia beli dan lauk dari rumah Umi..... Bulan puasa tahun ni yang paling sadis sekali sebab tak leh nak masak apa-apa pun dan alhamdulillah tahun ni sekali je lambat bangun sahur... Nak dekat pukul 6pagi azan Subuh tengah berkumandang cepat-cepat minum air masak je.... huhuhuhuhu... Kira terbaik juga la tahun ni sebab sekali je tak bersahur....

Harap-harap sepanjang perjalanan ke kampung takde mood nak muntah ke apa... Risau gak sebab bila muntah badan penat sangat... Sedangkan pergi cari baju raya dok dalam kereta tapi otak dok kata cepat la sampai rumah nak baring....huhuhuhu..... Nak beli baju raya pun penat... Baju raya husband cuma baju yang adik belikan kat Bandung hari tu je.... Tak beli apa-apa pun kat dia.... Slipper raya pun pakai duit dia...huhuhuhu.... Kesian dia.....

Apa lagi nak cerita ye..... Takde idea dah...hahahaha... tetiba jem.....

Apa-apa pun......

Doakan saya selamat pergi dan kembali ye....

Wassalam....


18 July 2014

CPUV 9,10,11 & 12

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi....

Sekali lagi Malaysia digemparkan dengan berita sedih.... MH17 telah terhempas di Ukraine... Ya ALLAH mula-mula tu macam tak percaya bila saya terjaga pukul 12.45am tadi sebab bertalu-talu whatsapp masuk... Saya baca, tapi saya tak percaya... Dalam keadaan antara sedar dan tidak saya kejutkan husband bagitahu hal ni... Dia suruh sambung tido.... Dalam hati dah sebut YA ALLAH... Harap benda ni tak betul.... Sampai tertidur balik... Sedar 4.15am terus buka TV terus ke Astro Awani... Ya ALLAH rupanya semua benda ni betul.... Terus kejutkan husband kata benda ni betul dah keluar berita.... Tak dapat nak diungkapkan apa perasaan time tu cuma berharap keluarga mangsa tabah dan kuat menghadapi ujian ini..... Pergi kerja tadi pun tengok kawasan Sama-sama Hotel penuh dengan kereta, stesen TV sama macam kejadian MH370 yang masih belum tahu apa nasib penumpang-penumpang..... Al-fatihah buat penumpang dan crew beragama Islam... Semoga Roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.....

----------------------------------------------

Alhamdulillah....

CPUV daripada Nuffnang.... Dapat 4 CPUV... Alhamdulillah rezeki bulan July....


Terima Kasih TESCO, JULIE'S, KASTAM dan FASHION PITCH....
Terima Kasih juga NUFFNANG....



Wassalam.....

17 July 2014

Teringin.....

No comments:
Assalamualaikum....

Dah 19 Ramadhan hari ni.... Sudah berada di 10 Ramadhan terakhir... Kejap je kan masa berlalu.... Saya alhamdulillah sihat.... Batuk dengan selsema je... Sekarang ni tinggal batuk je tapi suara masih sesengau ayam lagi.....hihihihihi

Sebenarnya hari ni nak cerita pasal teringin, memang BANYAK sangat benda yang teringin nak makan... Tapi saya tengah makan sejemput je sekarang ni... So macam RUGI gila pula bila episod teringin ni berlaku.... Selera besar ko....

Ada la semalam sampai mimpi-mimpi teringat Makanan dekat Degrees, Sama-sama Hotel (dulu Pan Pacific Hotel) dekat KLIA tu.... Dulu masa bujang memang kerap sangat-sangat makan kat sana.... Bila dah kawin ni macam tiba-tiba takde event makan-makan kat sana... So faham la kan berapa lama tak makan sana.... Dulu saya akan makan salad, Ya ALLAH sedapnya... Letak olive oil, letak daging kering racik-racik dengan roti kering kecik-kecik tu.... Sedap betul... Pastu makan kupang rebus dengan mayo thousand island, Tiram mentah letak lemon pastu telan je terus....hahahahaha... Pastu pasta carbonara, oglio olio dia buat pedas pergh sedap bangat... Pastu sudut makanan jepun lagi... Mee soba saya akan makan dengan soy source yang sejuk 2mangkuk kecil, ambil lagi sushi dia.... Adoi...tak leh lupa la makanan kat situ..... Makanan buffet dia pun sangat sedap.... Dessert dia lagi.... Fuh semua sedap la kat situ... Lagi-lagi ais krim pistachio dia tu terangkat lah..... hahahahaha... Over ok kalau sebut pasal makanan ni sebab saya ni memang jenis pemakan... Kalau ada je menu baru kat mana-mana yang saya selalu pergi laju je pergi try....

Cuma sejak mengandung yang ke-2 alahan teruk...Makan pun sejemput je....huhuhuhuhu

Banyak lagi sebenarnya saya teringin.... Teringin makan ketam, kerang la, makan seafood dekat Bagan Lalang, Kuala Perlis la... Pastu hari tu ajak husband pergi Klebang semata-mata nak makan nasi lemak dengan coconut shake... Husband cakap kat sini ada je coconut shake... Tak nak nak kat Klebang gak.... MENGADA!!!!!

Pastu hari ni teringin nak makan masakan berlada.... Paru berlada la, Ikan goreng berlada la, Ayam goreng berlada la, Kentang goreng sambal dengan Ikan Bilis la, Ikan Bilis Cili Api la.... Siap google lagi resepi... Tapi sape nak masakkan??? (Ini la makanan kat zaman kolej dulu.... Ini yang sangat kerap saya sambar waktu makan tengahari dekat KUIS dulu dekat kafe tasik.... Untuk 2kali makan... Maksudnya nasi penuh satu polistrine, lauk 1/2jenis letak banyak sikit...Save budget sikit....hehehehe... Rindunya Kafe Tasik KUIS...Makan panas-panas adalah sesuatu yang sangat NIKMAT)

Dah la alahan dengan bau-bauan tumis, perfume, sabun (Nasib baik takde alahan dengan suami...hikhikhik)... Semua la jadi busuk sampai tak lalu nak membau... Kadang-kadang tengah jalan raya pagi-pagi Ramadhon ni dalam kereta boleh bau tumis... Tak keruan nak drive kereta... Kembang kempis hidung menahan bau....

So kita tunggu habis 1st trimester dulu.... In sya ALLAH cuba masak sendiri lepas habis 1st trimester.... Hopefully hilang la alahan time tu... Cerita pasal 1st trimester ni... Hari tu check-up baby...Scan lagi sekali... Sekali baby dah 10 minggu pula... Tarikh due date pun dah berubah... so kena scan lagi 2minggu untuk confirmkan tarikh bersalin....

Anyway happy 1st Trimester.... Walaupun banyak DUGAANNYA tapi MANISNYA kian terasa... Alhamdulillah.... Nanti saya nak cerita apa ikhtiar saya untuk mengandung....

Wassalam

08 July 2014

10 Ramadhan

No comments:
Assalamualaikum....

Sudah 10 Ramadhan kita menunaikan ibadah puasa.... Ada lagi 19hari ni untuk kita pulun beribadah, buat persiapan raya.... Saya belum buat apa-apa pun lagi... In sya ALLAH Sabtu atau Ahad ni la kot baru pulun kemas rumah, beli baju raya anak dan sebagainya....

Minggu pertama puasa saya melepek je.... Ada la juga buat kerja rumah hari Ahad lepas tapi siap je menyapu rumah tiba-tiba peluh sejuk keluar, rasa nak pitam, pening.... Start la muntah teruk.... Lepas Zohor saya sepatutnya plan nak pergi rumah Umi nak kirim Durian yang Pakcik suruh bagi... Tapi tak dapat pergi... Saya pergi lepas Asar, tu pun mandi basahkan kepala lama-lama baru lega sikit... Sampai rumah Umi sambung balik melepek... Dah macam kain buruk je....

Masak sepanjang bulan puasa adalah gila simple... Sampai segan nak upload gambar....hahahahaha.... Satu atau dua lauk je... Itu pun goreng-goreng takde pun berkuah kecuali yang masa betul-betul mula puasa sebab tak sampai hati tengok suami.... Lama-lama suami faham terima je la apa yang saya masak seadanya...huhuhuhu.... Semalam tak masak untuk berbuka... Pergi Bazar Ramadhan Seremban 2 je... Kat situ agak meriah juga la makanan.... Tapi agak mahal lauk-lauknya... Makan pun tak habis.... Hari ni tengok la macam mana... Ikut tekak husband... Saya takde selera sangat walaupun kalau pergi Bazar dia utamakan selera saya.... Saya main tunjuk je... Ikut dan.... Apa yang saya rasa husband saya akan makan saya tunjuk je... Dia belikan ;p

Cadangnya Sabtu Ahad ni nak masak special sikit..... Hopefully kuat la semangat nak masak untuk Husband dan untuk jiran-jiran... Belum hulur apa-apa pun lagi dekat jiran sebelah....

Lepas je berbuka saya samada kena rehat dulu baru solat atau saya akan muntahkan balik makanan berbuka semua, mandi baru solat... Maghrib tu memang solat gajah la....huhuhuhu.... Lepas tu melepek tidur awal... Sedar-sedar dengan Rizqin dan Ayah Rizqin pun tidur awal.... hahahahaha... Saya sedar-sedar cari makanan balik... Tak pun buat milo panas.... Tak pun sambung je tido balik lepas minum air masak....

Tu je la kot untuk hari ni.... Kalau rajin nanti saya bagi resepi yang saya ada masak untuk awal-awal puasa hari tu...

Doakan saya cepat sihat dan tak mabuk dah.... Jeles tengok orang makan macam-macam saya tak boleh nak makan sangat....

Puasa tahun ni banyak dekat rumah Umi je =)

Wassalam