Anda Pelawat yang ke:

My Lovely Friends

26 June 2015

Pengalaman OGDS

No comments:
Assalamualaikum...

2hari lepas saya pergi Hospital Putrajaya untuk buat check up sikit... Saya ada masalah gastrik agak teruk juga lepas habis pantang 2bulan yang lepas... Mula kena gastrik lepas habis 44hari berpantang.... Tak tahu mana silap sebab dalam pantang memang jaga betul pemakanannya...

Jadi kelmarin buat OGDS - OGDS ni nak cek perut kita samada kita ni ada problem bengkak usus ke, ulser atau ada jangkitan kuman dalam usus... Merasa la pengalamannya... Sehari sebelum saya pergi serah diri saya pada doktor saya google pengalaman-pengalaman yang pernah alami situasi macam ni... Perit, sakit yang diaorang rasa saya dah rasa sendiri....

Saya kena berpuasa dari jam 12 tengah malam... Tapi saya tertidur awal makanya saya berpuasa awal dari pukul 9malam...

Pagi esoknya saya tak bersahur tapi siapkan makanan untuk suami bersahur lepas tu saya sambung tidur.... Cadangnya nak teman suami makan tapi saya terlelap terus... huhuhuhuhu...

Sampai Hospital Putrajaya jam 8.30pagi tapi masa sampai saya masih mengepam stok susu untuk Ajwad... Tangguh sampai pukul 9.00pagi... Saya terus pergi register dekat bahagian bayaran bill / kemasukan ward.... Kemudian, naik tingkat 1 bahagian Daycare.... Masuk register kat situ pula... Tunggu nama panggil dan kena tukar baju hospital.... Dah siap semua nurse suruh panggil husband untuk temankan kot la kalau jadi apa-apa.... Saya dah start nervous dah.. Perasaan risau, takut semua ada... Sakit pun risau juga tapi saya lebih risaukan result selepas OGDS.... Lepas tu nurse bagi tempat duduk untuk ruangan menunggu... Jadi tunggu la situ sampai doktor panggil... Sementara menunggu ada doktor datang explain macam mana dia akan masukkan kamera, kesan-kesan sampingan lepas masukkan kamera dalam perut tu.... Dah nak tertidur-tidur dah menunggu turn... Ramai rupanya yang ada masalah perut ni....

 Lepas Register dapat la tag pink...

Ni semua selfie mode... Cover rasa risau...muahahaha

Ok sopan-sopan sikit....hahahahaha

Dalam pukul 11.00 pagi nama saya dipanggil... Doktor tolakkan katil untuk saya dan saya jalan je ikut diaorang... Sampai tempat tu doktor suruh saya buka tudung dulu sebab takut air liur keluar dan basah tudung... Tudung spare pun lupa nak bawa... Buka tudung saya tinggalkan anak tudung je letak kat kepala, baring sekejap sementara tunggu proses seterusnya... Lepas tu bila sampai turn saya nurse suruh saya bangun kejap untuk spray ubat kebas nurse bagitahu siap-siap ubat ni pahit tapi awak kena telan juga... Lepas dia spray dekat area korongkong dengan lidah saya telah ubat dia memang ubat dia pahit dan rasa nak termuntah... Masa proses nak masukkan kamera dalam perut doktor suruh saya telan kamera tu dua-tiga kali telan baru lepas... Rasa macam makan ubat besar yg tak terlepas rasanya... Masa dia jolok kamera tu saya tiga kali muntah keluar angin.... Air mata tak payah cakap la meleleh tapi bukan menangis, air hidung sekali keluar sama eaauwww.... Sesi ni dalam 5-10minit sahaja... Tapi rasa azabnya macam lama gile... Selesai je OGDS tu doktor suruh bangun basuh mulut... Memang air liur banyak keluar dan saya perasan ada darah juga keluar dari air liur tu... Agaknya ada luka masa proses masukkan kamera.... Dah selesai basuh mulut semua saya ikut la M.A ni ke tempat duduk saya semula... Lepas tu saya ke tempat suami menunggu saya untuk ambil phone dan update dekat FB... Dalam pukul 12 lebih rasanya settle... Dah mula rasa kelaparan.. Masa register saya request bubur nasi.... Dalam 12.30 nurse tanya saya puasa lagi ke tak... Saya cakap saya memang tak puasa pun...hehehehehe... Terus dia pergi ambil bubur nasi dengan nescafe panas dekat saya... Sementara tunggu result saya makan la dulu.....

Muka tak berapa nak kenyang dapat makan Bubur Nasi... 
Time ni dah tukar baju biasa sebab nurse bagitahu kalau dah siap semua boleh makan atau tukar baju dulu.... So saya makan dulu baru tukar baju...

Siap result dalam pukul 1.00 tengahari.... Alhamdulillah usus normal tidak ada masalah.... InsyaALLAH bulan 9 ni buat ultrasound pula... Doakan ye...

Wassalam


15 June 2015

Selamat Berpuasa - Ramadhan 1436H

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi...

Pejam celik pejam celik dah nak puasa... Rasa sekejap je masa berlalu kan...

InsyaAllah tahun ni akan ada update menu dan resepi berbuka puasa... Tapi tak buat list lagi... Cadangan makanan berbuka weekend dah ada dalam kepala... Cadangan makanan bersahur dan berbuka untuk weekdays takde lagi sebab kena masak masakan yang simple pantas tapi sedap dan menyelerakan.... Weekdays tak banyak masa nak memasak jadi kena fikir masakan sesimple yang boleh...

Esok Ajwad check up 4bulan... Tengah selsema dengan batuk dari semalam... Harap-harap cepat la dia sembuh... Doakan ye...

Selamat berpuasa ye semua...

Nak buat list sahur dan berbuka bila masa free nanti...

Wassalam...

10 June 2015

Pengalaman Bersalinkan Muhammad Areeq Ajwad

No comments:
Assalamualaikum....

Lama peram cerita bersalin... Sebenarnya cerita bersalin ni adalah untuk kongsi pengalaman sahaja ye... Mungkin boleh jadi panduan untuk bakal-bakal ibu diluar sana...

Alhamdulillah Ajwad dah 3bulan lebih 4bulan dah... Dah pandai gelak, dah pandai mengiring, dah pandai memegang barang dan dalam usaha nak meniarap... Syukur sangat-sangat tengok dia membesar dengan sihat dan aktif...

Jom saya nak kongsikan pengalaman bersalinkan Ajwad...

5/2/2015 *39minggu 4hari* - Khamis -

Check up dekat klinik kesihatan... Masa cek jantung baby nurse kata jantung baby tak cantik... Saya dah cuak dah hari tu, risau semua ada... 4kali cek still sama nurse kata jantung baby lemah... Dia suruh datang esok cek lagi jantung baby macam mana...

6/2/2015 *39minggu 5hari* - Jumaat -

Check up lagi sekali... Jantung baby still lemah... Terus refer hospital... Lepas pergi hospital cek CTG semua Doktor kata jantung baby normal... LEGA... Doktor tu pelik bila saya cakap nurse KK kata jantung baby lemah... Lama juga ada kat hospital tu... Lepas tu doktor cek bukaan... Bukaan baru 1cm.. Which is normal la buka 1cm bila dah hujung-hujung preggy ni... Dah ok semua Doktor suruh balik kalau sakit baru datang sini balik... Dapat la mc hari tu... Sampai je rumah turun pula tanda... Turun darah... Whatapps geng belajar dekat KUIS diaorang kata normal lepas seluk keluar darah... Sekarang monitor contraction je... Monitor la tapi tak regular contraction lagi...

7/2/2015 *39minggu 6hari* - Sabtu -

Dah mula sakit contraction secara regular.... Kejap regular kejap tak regular... Mungkin tak regular sebab baby tidur.... Petang nak ke malam contraction dah 5minit sekali.... Regular... Husband kerja petang pula time tu... Dalam pukul 8 lebih saya call husband suruh dia balik sebab saya rasa macam akan bersalin samada malam ni atau awal pagi esoknya...

Pukul 9lebih husband sampai... Sampai terus ajak saya pergi hospital tanpa makan malam.... Sampai hospital nak dekat pukul 11 malam... Cek bukaan dah buka 4cm... Time ni saya rasa tak sakit sangat pun... Sakit biasa-biasa... Sakit period pain... Boleh gelak-gelak lagi...

Bila dah cek bukaan 4cm nurse terus masukkan ubat supaya dapat bersihkan sisa kumbahan dan pakai baju pink... Time ni dah berdebar dah... Sebelum pakai baju pink semua jumpa umi, dengan Rizqin... Rizqin nak ikut saya gi hospital.. Suruh balik pun takmo... Last sekali nenek dia tunggu dia tidur baru bawa balik rumah...

Dah ready baju pink masuk dalam labour room... Labour room putrajaya satu bilik satu pesakit... Kira tak bersesak dengan orang lain... Masa saya dalam labour room takde sorang pesakit pun yang tunggu nak bersalin... Maksudnya labour room kosong yang ada saya dengan husband je...

Mula-mula layankan saja sakit yang mild... Lepas tu nurse cek macam bukaan lambat dan dia masukkan ubat untuk bukaan cepat... Masukkan ubat pukul 11.30malam... Lepas masukkan ubat tu saya dah start rasa sakit sangat... Makin lama makin sakit... Makin lama makin menggigil manahan sakit... Nurse keluar masuk dah time tu ada yang cuba tenangkan saya siap cakap "Puan jangan teran dulu tau nanti banyak koyak" rupa menahan sakit saya dah macam muka orang nak meneran... Ye la time saya tahan sakit saya keraskan badan saya dan tahan nafas... Sakit oooo....

8/2/2015 *40minggu* - Ahad - Hari Pertama Baby Ajwad Lahir -

Bila makin kuat menggigil Nurse cakap dekat nurse-nurse lain saya dah type 1... Tak tahu apa tu type 1... Yang pasti time tu nurse dah kelam kabut panggil doktor... Jantung baby pun dah turun mendadak... Cek bukaan pula baru 7cm... Time ni baru pukul 3pagi...

Bila doktor tengok jantung baby tak cantik dia bagitahu nurse suruh sediakan besi untuk letak kaki... Ready untuk bersalin....

Doktor lelaki cina time tu... Dia suruh push... Saya dah panik main push je... Tak tunggu time contraction.... Lepas tu baru teringat kena tunggu time contraction... Teringat tu pun dah 2-3kali push dah... Lepas tu baru cool down push time contraction dan yang pasti saya tak ingat saya angkat punggung ke tak.. Serius tak ingat langsung... Tapi saya rasa macam tak angkat punggung... Masa tengah push Doktor tu toreh bagi senang baby keluar... 2kali dia toreh kulit saya tu... Rasa pedih je.. Tak sakit dah time tu...huhuhu

Push dalam 6-7kali baby pun keluar... Memang nurse dan doktor banyak bagi kata-kata semangat... Husband kat sebelah zikirkan untuk saya... Saya dengar ALLAH... ALLAH je dari mulut dia... Masa nurse suruh bagi kata semangat je baru mulut dia bercakap kata sikit je lagi baby nak keluar.... Memang masa teran tu kena teran betul-betul... Serius sampai tertutup mata masa meneran... Nurse tak bagi tutup mata tapi mata tu sendiri automatik tertutup....hahahahaha

Tepat pukul 4.28pagi keluarlah Ajwad... Masa dia keluar dan doktor letak atas perut saya tu saya dah raba-raba bahagian tut dia... Nak tahu jantina... Sambil peluk dia sempat aku meraba LOL... Masa dengar suara Ajwad rasa sakit bersalin hilang tiba-tiba.... Selesai potong tali pusat Nurse bersihkan dia... Masa bersihkan dia la Doktor keluarkan uri, jahitkan... Masa jahit tu walaupun dah dibius still rasa... Ngilu sangat...Doktor keluarkan darah kotor banyak kali.... Lepas tu banyak kali juga dia dok mengintai kat situ macam ada something wrong... Dah siap jahit pun dia dok keluar masuk bilik labour room untuk cek saya... Saya tanya dia banyak ke jahitan pun dia tak jawab...huhuhuhu... Lepas tu ada doktor perempuan bagitahu saya ada servical tear yang teruk... Dia explain saya tak boleh bersalin normal dah if baby lebih dari 3.5kg... Saya pasrah je...

Dalam pukul 9pagi macam tu saya dipindahkan ke Klinik Bersalin Berisiko Rendah... Selesa bilik kat situ... Time ni baru saya dapat lelapkan mata sekejap... Suami pun balik rumah basuh uri dan tidur sebab semalaman tak tidur temankan saya, bagi semangat lagi masa tengah push lepas tu siap sebut ALLAH ALLAH dekat telinga saya.... Alhamdulillah time memang dah lega sebab baby dah keluar... Darah pun dah normal keluar tak macam masa lepas jahit tu... Rasa banyak gile darah keluar.. Baru nurse pakaikan pad saya rasa macam dah penuh.... huhuhuhu

Sekarang ni kalau nak keluar hospital kena tunggu baby berak, kencing, keputusan G6PD, ujian pendengaran, Inject...

Lama sangat nak tunggu dia kencing dan berak.... Petang kot rasanya dia berak tapi kecing belum lagi...

 Betul-betul baru lepas bersihkan baby dan lepas azan dan iqamat baby...



9/2/2015 - Hari ke Dua Baby Ajwad Lahir -

Hari ni puas godek baby suruh dia kencing... Nurse suruh usik-usik 'telur' dia... hehehehe... Saya buat je sambil cakap dengan dia " Adik kencing la... Boleh kita balik rumah main dengan Abang Rizqin pula... Tak nak dok hospital lama-lama... Tak best...." Tak lama lepas cakap macam tu saya periksa pampers dia dah kencing... hehehe... Daripada hari pertama lagi dah cakap macam tu sebab tak sabar nak balik rumah... Makanan dekat hospital memang makanan pantang ye... Sedap.... Alhamdulillah... Bagus juga dapat klinik bersalin macam ni... Hari yang sama juga Doktor datang untuk cek saya pula... Alhamdulillah saya dah ok...Takde pening takde tumpah darah... Cuma dia bagitahu kalau baby lebih dari 3.5kg saya dah tak boleh bersalin normal.. Serviks kecil, banyak koyak.. Nak kata angkat punggung saya pun tak ingat... Rasa macam tak angkat.... Harap-harap next baby dapat bersalin normal lagi...

- Perbezaan bersalin normal dan operate -

Masing-masing bersalin lain-lain pengalamannya... Bagi saya, saya suka bersalin normal... Walaupun koyak banyak bahagian dalam hari tu tapi saya rasa bahagia sangat dapat bersalin normal.. Mungkin sebab apa yang saya minta dari ALLAH S.W.T kabulkan.... Sebab tu saya rasa seronok... Kalau bersalin operate pun ok sebenarnya... Husband suka saya bersalin operate sebab senang nak jaga... Tapi ambil masa yang lama untuk pastikan luka dalaman sembuh bagi yang operate...

Yang penting bersalin normal dan operate kita dapat pahal melahirkan khalifah ALLAH... ALLAH hapuskan dosa-dosa kita... Rasa nak bersalin lagi je... hehehehe... Paling best adalah bila tengok anak membesar dengan sihat... Perkembangan dia kita nampak... Alhamdulillah.....

- Ambil masa yang lama nak siapkan draft ni... Sebab kat office sibuk sangat jadi buat sikit-sikit.... -

Wassalam =)

16 April 2015

Kembali Bertugas

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Petang...

Sudah hari ke-6 bertugas masih mood honeymoon lagi.... Penyakit 'M' menyerang tanpa dipaksa.... Hari ni terasa seperti nak demam... Dah start selsema teruk... Mungkin terasa penat bekerja dan uruskan anak-anak, sudah terasa badan seram sejuk...huhuhu

Hari ni baby AA meragam sebab pipi dia ada naik ruam... Macam eczema tapi ikutkan pakcik belum sampai tahap eczema lagi cumanya sakit kot bila bisa keluar kat pipi dia... Semalam naik balik, macam teruk sebab ada air bisa... Bila pengasuh ngadu dia tak tidur sangat hari ni, malam ni saya kena get ready la berjaga malam ni...

Oh.. Hari tu saya tulis baby RA kan... Sebenarnya nak namakan dia Rafiq Ajwad sekali husband cakap nak dekat sama dengan Ayahngah dia pula bernama Afiq...

So officially nama baby ialah Muhammad Areeq Ajwad - ejaan semua dibetulkan oleh ustazah sebab makna dah cantik nama pun kena la betul...

Banyak lagi nak bercerita - nanti kita cerita kemudian ye...

Wassalam....

09 February 2015

Dah Selamat Bersalin Baby AA.... Yeay!!!!

No comments:
Assalamualaikum dan Selamat Tengahari...

Alhamdulillah saya dah selamat bersalin semalam 08.02.2015 jam 0428pg... Baby boy seberat 3.47kg... Besar weh... Doktor estimate baby 3.2kg je... Nampak je perut kecik daripada mengandung Rizqin sekali keluar besar... Alhamdulillah dapat bersalin normal... Tapi pengalaman bersalin normal saya adalah yang pertama dan yang terakhir... Lepas ni tak boleh bersalin normal dah... ALLAH dah bagi pengalaman bersalin normal... Nikmat sakit bersalin normal lagi best dari operate... Jadi korang please bersalin normal... Walaupun lepas ni saya dah tak dapat nikmat tu tapi saya bersyukur ALLAH bg peluang saya bersalin normal dan masih hidup.... Korang jangan serik pula... Kejadian saya ni jarang sangat-sangat orang kena...

Pengalaman bersalin normal nanti la kita cerita ye... Tangan pun masih terketar- ketar nak menaip... Amik gambar baby pun huduh...hahaha...

Apa-apa pun doakan saya cepat sembuh dan cepat sihat ye...

Abg Rizqin kena campak sekam pula... Jangan baby jangkit sudah... Kesian Abg Rizqin... Hari baby nak keluar dia demam... Dah kebah demam naik campak pula...

Ok la tu je nak bagitahu...

Wassalam