Anda Pelawat yang ke:

My Lovely Friends

15 January 2015

Tanda-Tanda Awal Bersalin

No comments:
Assalamualaikum.... Selamat Tengahari...

Uiiii... Tengahari dah... Tak perasan masa berlalu dengan pantas... Tengah buat failing untuk global akaun yang saya tengah jaga sebelum bersalin... Handover note pun tak buat lagi....

So 36minggu adalah waktu baby dah matang... Kalau tanya nurse dah boleh bersalin ke kalau 36minggu dia kata dah boleh dah.... Dan dan time tu gak rasa sakit.... Lagi la bila baby tengah mengeras (false contraction atau braxton hicks).... So sekarang ni jalan makin slow sebab dah rasa sakit....

So hari ni masa sarapan cari la tanda-tanda awal bersalin dan pengalaman orang-orang yang bersalin... So ini antara tanda-tanda awal bersalin yang saya cari dekat google...

LENDIR CAMPUR DARAH
Pengeluaran lendir bercampur darah yang terjadi disebabkan sumbatan tebal pada mulut rahim terlepas sehingga menyebabkan terkeluarnya lendir berwarna kemerah-merahan kerana bercampur dengan darah.

Pengeluaran darah dan lendir akan terjadi beberapa hari sebelum bersalin, jadi tunggulah sehingga anda mendapat kontraksi yang teratur atau air ketuban pecah, sebelum pergi ke hospital. Sekira darah terlampau banyak, segera pergi ke hospital!

* Ini pernah terjadi masa bersalinkan Rizqin... Patutnya kena tunggu betul-betul sakit baru pergi hospital...huhuhuhuhu*

AIR KETUBAN PECAH
Kantung ketuban yang mengelilingi bayi pecah sehingga menyebabkan air ketuban terkeluar (air ketuban ialah cecair yang bersih, jernih dan tidak berbau. Sometimes boleh ter"confused" dengan urine.

Kalau air ketuban pecah tapi belum lagi rasa kontraksi, disarankan untuk segera ke Hospital kerana dikhuatiri berlaku jangkitan. Dalam perjalanan ke hospital, dinasihatkan untuk menggunakan tuala wanita bagi menyerap air ketuban.

KONTRAKSI TERATUR
Kontraksi yang dirasai yang datang secara tidak teratur dan hanya tegang di perut  iaitu 2-3 kali sejam merupakan braxton hicks/ false contraction. Belum lagi kontraksi betul. Kontraksi nak bersalin, akan datang secara teratur. Pada mulanya, kontraksi rasa kejap, lama kelamaan menjadi bertambah lama dan bertambah kuat. Rasa sakit tidak hilang.

Ketika ini, segeralah ke hospital dan mulalah untuk menghitung kontraksi. Catatlah selang waktu antara satu kontraksi dengan kontraksi seterusnya dan tempoh masa kontraksi berlaku. Kelahiran akan berlaku jika kontraksi semakin dekat (cth: 40 saat antara satu sama lain).

Bersalin untuk pertama kali, biasanya kontraksi akan terjadi 12 hingga 14 jam dan disarankan untuk menunggu di rumah sambil beristirehat serta mengumpulkan tenaga dan bertenang untuk menghadapi waktu bersalin. Tetapi jika kontraksi berlaku setiap 5 minit sekali atau anda berasa sakit, barulah ke hospital.

So untuk bersalin buat kali ke 2 ni saya kan pastikan saya bersalin normal dan bila betul-betul sakit baru saya ke hospital... 

Doakan ye.....

13 January 2015

Semakin Sarat.....

2 comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi....

Dah semakin MALAS nak update blog... Rasa jari jemari semakin lenguh, tulang belakang rasa macam rapuh je... hahahahaha... buruk perangai.... Kalau ajak jalan LAJU kemain....

Dah hujung-hujung 3rd trimester ni penyakit 1st trimester datang balik... Asal makan je muntah, makan muntah sampai berat dah turun... Oh orang kata kalau nak dekat-dekat bersalin berat akan turun.... Berat masa buat buku pink 69kg, hari Selasa minggu lepas check-up kat Klinik Kesihatan baru 71.5kg lepas tu check-up dekat Hospital Putrajaya berat 69.8kg... Eh makin turun lak.... Oh masa berat buka buku tu ada 1st trimester turun sampai 65kg pastu naik dan naik dan pernah 2kali naik terlebih sekilo sampai ke check bp dengan urine selang sehari....huhuhuhu...

Baby dah besar sampai sakit tulang rusuk ditendangnya...hehehehe.... Ada sekali bangun pagi rasa dua-dua belah tepi perut ada benjolan... Budak ni tidur mengangkang... Saya pun usap-usap bagi hilang benjolan tu.. Syok ye tidur dalam rahim umi ye... Kemain ko kan....

Harap-harap dapat bersalin normal... Hari tu check-up kat hospital putrajaya untuk cek parut czer, scan baby semua... Doktor kata dia bagi masa 4-6jam untuk bukaan jalan... Kalau lebih dari tu kena czer... Tapi ada je member office lebih 6jam ok je.... Scan baby dah berat 2.4kg dah.... Doakan saya bersalin normal ye... Ameen

Cerita lain lak.....

Hari tu jalan-jalan dekat Aeon Seremban 2... Beli la Ngaku (google ye gambar ngaku) untuk buat kerepek.... Sedap tau kerepek ngaku.... Beli sekilo lebih dapat la satu bekas sederhana besar lepas jadi kerepek... Semalam beli lagi so hari ni kena goreng la buat kerepek...


Gambar ni masih proses menggoreng...
Dah habis dah pun semalam saya makan saki-baki dia....

Tu aje lah ye...

MALAS nak menaip...

Doakan saya ye....

Wassalam

02 January 2015

Aktiviti Hari Pertama Tahun Baru 2015

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi...

Hari ke-dua di tahun baru 2015.... Semalam harga minyak turun tapi harga barang tak turun... Makin naik ada lah....huhuhuhuhu *pagi-pagi dah mengomel*

Hari pertama di tahun baru pada asalnya ialah mengemas almari rumah sendiri dengan toilet... Tapi berubah kepada kemas bilik sendiri dekat rumah Umi... Sebab tak lama lagi Umi akan berpindah ke Kelantan jadi sebelum bersalin ni saya nak start mengemas dan clearkan yang mana boleh clearkan... Semalam dapat buat suku je... Itu pun menimbun dah kain baju... Baju-baju yang ada dekat rumah Umi tu saya nak hantar balik Kelantan je... So bila balik sana tak payah la bawa baju banyak-banyak... Bawa baju baru sepasang dua je untuk pergi kenduri ke apa... Baju harian tak perlu bawa.... Ingat nak hantar separuh dekat rumah mak mertua... Bila fikir balik almari dalam bilik saya tu dah penuh dengan kain baju mak mertua saya so abaikan je la.... hukhukhuk....

Ini hasil mengemas di rumah Umi...


Dalam paper bag semua bawa balik rumah sendiri...
Tong biru tu akan dibawa balik Kelantan
Belakang bag coklat tu ada beg sederhana besar... 
Yang tu pun akan bawa balik Kelantan...

Yang tinggal sekarang ni dalam almari besar... Almari kecil baju saya dah simpan dalam tong besar biru tu... Baju kawin je tak lipat sebab sayang... Baju kawin saya nak bawa balik rumah saya je la... Ada 3pasang... Tengok je baju-baju tu rasa nak pakai balik... Tapi tak muat dah... hahahahaha...

Tengahari dah siap kemas... Perut dari pagi dok berbunyi padahal dah makan pagi.... Angin agaknya.... So stop mengemas dan makan tengahari... Lepas makan pun perut berbunyi lagi jadi tak sambung projek mengemas tu sebab perut dah start tak selesa... Jadi baring je sampai la husband balik dari kerja.... Husband sambung kemas sikit-sikit lepas dia makan... Saya bawa balik drawer plastik 1 *macam drawer kat tepi yang nampak mesin basuh tu* untuk simpan segala jenis tudung... Ada lagi barang nak angkut dari rumah Umi tu nanti tapi takpe kita buat slow-slow... Yang ringan-ringan mungkin masa dalam pantang boleh buat kot.... Settle kemas bilik angkut barang masuk dalam kereta terus balik rumah... Sampai rumah tak sambung kemas dah sebab tak larat sangat-sangat....

Malam husband ajak ngeteh kat luar minum air... Agaknya dia teringat Rizqin tak makan apa-apa pun dekat rumah Umi... So pergi kedai beli nasi gorang ayam untuk Rizqin, Air panas untuk kitaorg berdua... Balik je rumah saya terus tidur..... Tengah malam baru bangun solat Isyak.....


Ntah apa peel budak ni...
Tengahari buta berselubung sambil layan youtube ultraman...
Inilah pengacau no 1 saya... Lepas ni ada 2... ekekekeke
Nasib baik tak kacau sangat sebab takde barang dia...
Tengok kain pun ada lagikan kat situ... 
Belambak lagi kain baju yang ada....
huhuhuhu

Ok la tu je untuk hari ni....

Wassalam...

31 December 2014

Menghabiskan Cuti 2014

No comments:
Assalamualaikum.... Selamat Pagi...

Hari ni penutup 2014... Esok pembuka 2015 - ada gi mana-mana ke nak sambut tahun baru... Tiap-tiap tahun tak pernah sambut tahun baru cuma doakan yang terbaik untuk masa yang akan datang sebab kita tak tahu apakah dugaan-dugaan yang bakal di terima sepanjang tahun 2015...

Tahun 2014 adalah dugaan yang hebat yang ALLAH S.W.T berikan kepada ummatNYA... Kejadian Misteri MH370, MH17 terhempas, Banjir luar biasa dasyatnya sehingga mengorbankan ramai ummatNYA dan terbaru QZ8501 kapal terbang AirAsia Indonesia terhempas.... ALLAH ALLAH ALLAH... Hebatnya KUASAMU.... Semoga mangsa-mangsa yang terlibat dalam kejadian yang dasyat ni tabah menghadapinya, dan semoga ada hikmah disebalik kejadian...

-----------------------------------------------------------------------------

Semalam last saya bercuti dan menghabiskan cuti... huhuhuhu.... Mula-mula nak simpan je sebab tinggal sehari... Lepas tu mak mertua kata nak balik Kedah hari Selasa so saya ambil la cuti... Takkan nak kerja kot rasa macam ralat lak kalau bekerja dah la sepanjang ada kat rumah tak bawa pergi mana-mana pun... Bawa jalan dekat-dekat je.... So habiskan je la cuti yang berbaki sehari tu...

Selesai hantar mak mertua ke stesen bas... Saya pergi bank tapi tak boleh nak settlekan hari tu so kena tangguh hari lain... Lepas pergi bank balik rumah... Sampai rumah saya basuh baju-baju baru baby, sementara nak tunggu siap saya tidokan Rizqin... Dah siap, husband pun dah pi kerja *kerja petang* saya sidai la baju baby tu sekali tengok ada benda melekat-lekat dekat baju baby jadi kotor balik baju baby tu... Pelik.... Nape ada kotor... Cek-cek rupanya mesin basuh dah kotor... Penuh dah dekat bahagian perangkap kotoran dari baju makanya kena cuci mesin tu dulu, buang kotoran daki-daki mesin dekat bahagian perangkap... Selesai semua tu basuh baju dewasa dulu buat bahagian extra dry spin... Sebab cuaca kejap ok kejap tak ok saya tekan je spin 90minit... ekekekeke.... Siap jemur semua baru basuh baju baby balik... Jemur pagi tadi *husband jemurkan sebelum dia pergi kerja pagi*.... Tu pun ada lagi saki baki yang melekat kat baju baby...

Sementara proses cuci mesin, basuh baju dewasa, baby&kanak-kanak itu saya bersihkan bilik saya, pasang DIY wardrobe... Biasa la kan kemas bilik tu saya bersihkan habuk, sawang, habuk bawah katil semua.. Pastu jumpa la segala mak nenek lagi-lagi mainan anak bujang sorang tu... Rizqin siap kutip pastu perati dulu mainan tu... Aku tengok dia dah kecik beso kecik beso dah.... Nasib baik tak banyak mainan bawah katil tu... Lepas tu dia bagi kat saya balik mainan tu sebab dia tak tahu apa motif mainan tu so saya buang je la.. Takde kuasa nak basuh balik ke apa lagipun mainan tu tak leh guna dah...

Proses cuci-cuci termasuk cuci bilik bawa sampai ke malam... Nasib baik Rizqin tak kacau sangat sebab dia ralit dengan iPod dan TV... huhuhuhu... Sempat juga siapkan makan malam bersama-sama husband dan anak...

Esok cadangnya nak proses dalam almari baju dan cuci toilet pula... Sebelum bersalin ni biar la rumah bersih sikit....

Meh nak tunjuk saya pasang DIY wardrobe tu


Patutnya 16cube tapi space dalam bilik dah padat jadi saya buat dapat 15cube je


Ini gambar asalnya dan tempat saya beli...


Target tahun depan saya nak beli untuk Rizqin...

Itu sahaja untuk hari ni...
Dah paktis bawa bekal minggu ni... Alhamdulillah berjaya... Tak missed lagi bawa bekal...
Harap-harap boleh bertahan sampai setahun...Ameen

Wassalam....

29 December 2014

Set Berpantang Dah Sampai

No comments:
Assalamualaikum.... Selamat Petang....

Ambil masa sikit menaip untuk update blog sebab nanti bersalin kena cuti 2bulan.... Mungkin dalam masa 2bulan tu saya tak update blog...huhuhu

Alhamdulillah set berpantang saya beli dengan kawan saya dah sampai.... Dan jumper yang saya beli online pun dah sampai juga....

Set pantang kali ni beli sendiri... Minta pendapat kawan yang dah guna dan jual produk ni... Sebelum ni set berpantang umi beli produk HPA... Tapi tak pakai semua... Makan pun tak sebab operate... Just pakai minyak-minyak je kot....

Harapnya set berpantang ni sesuai la dengan saya dan boleh beranak secara normal... In sya ALLAH...


5jenis ni dah lengkap... 
Tak payah makan jamu lain dah

Saya beli :

1. Yumnaa Mandian Herba 2kotak ada 6pack - Tahan 32hari - 1pack boleh buat 4kali penggunaan atau sehingga bau dia hilang... Boleh pecahkan pack tu untuk buat scrub badan juga.... So lepas habis penggunaan, pecahkan pack jadikan scrub badan...hehehehe

2. Jamu Janda Manja NZ 

3. Jamu Perawan NZ 

4. Cafe Perawan Ayu NZ - Kawan saya cakap untuk memudahkan lagi proses kuruskan badan... Minum cafe ni terus jadi perawan...

5. Feminine Wash NZ 

Kira saya ambil ni set NZ produk... Saya dah makan Jamu Perawan sebelum saya hamil...
Memang berkesan lagi-lagi bila ada masalah haid tak teratur...

- Google ye apa khasiat-khasiatnya... Malu nak letak kat sini - 

Oh saya beli dengan kawan kolej saya sama-sama belajar di KUIS
IG dia ; anifadshop
FB : Anifa D SHop - Page


Sampai dah jumper baby... Beli dengan arilissbabyhouse
RM50 termasuk postage

Tak pack lagi barang nak pergi hospital.... Cuti Tahun Baru ni start pack baju baby masuk dalam beg bay dan pack baju sendiri dalam beg mummy...

Itu sahaja...

Wassalam