Anda Pelawat yang ke:

My Lovely Friends

09 February 2015

Dah Selamat Bersalin Baby RA.... Yeay!!!!

No comments:
Assalamualaikum dan Selamat Tengahari...

Alhamdulillah saya dah selamat bersalin semalam 08.02.2015 jam 0428pg... Baby boy seberat 3.47kg... Besar weh... Doktor estimate baby 3.2kg je... Nampak je perut kecik daripada mengandung Rizqin sekali keluar besar... Alhamdulillah dapat bersalin normal... Tapi pengalaman bersalin normal saya adalah yang pertama dan yang terakhir... Lepas ni tak boleh bersalin normal dah... ALLAH dah bagi pengalaman bersalin normal... Nikmat sakit bersalin normal lagi best dari operate... Jadi korang please bersalin normal... Walaupun lepas ni saya dah tak dapat nikmat tu tapi saya bersyukur ALLAH bg peluang saya bersalin normal dan masih hidup.... Korang jangan serik pula... Kejadian saya ni jarang sangat-sangat orang kena...

Pengalaman bersalin normal nanti la kita cerita ye... Tangan pun masih terketar- ketar nak menaip... Amik gambar baby pun huduh...hahaha...

Apa-apa pun doakan saya cepat sembuh dan cepat sihat ye...

Abg Rizqin kena campak sekam pula... Jangan baby jangkit sudah... Kesian Abg Rizqin... Hari baby nak keluar dia demam... Dah kebah demam naik campak pula...

Ok la tu je nak bagitahu...

Wassalam

05 February 2015

Eh Ada Lagi Mak Yung Ni????

No comments:
Assalamualaikum.... Selamat Pagi nak Masuk ke Tengahari...

Ye masih kat office lagi... Ntah bila baby nak keluar pun tak tau... Syok sangat kot dok dalam rahim umi dia atau ada benda yang baby tak dapat lagi tu yang takmo keluar???

Dah pujuk keluar time birthday ayah dia 27.01.2015 tak juga keluar, pujuk keluar Hari Wilayah konon-konon boleh dapat hadiah pun tak keluar gak....Ngeng sangat.... Pujuk lagi keluar semalam 04.02.2015 biar sama dengan birthday pakcik dia pun tak keluar-keluar... Lepas tu cakap dia keluar sebelum due date atau ngam-ngam due date pun takpe... Sebab macam saya mention hari tu saya tak nak la induce, nak semulajadi je.... Harap-harap ALLAH makbulkan doa saya...

Dah la pakcik awak nak kenduri pulak tu bulan 3 ni... Dalam pantang la Umi pergi Terengganu nanti hantar pengantin lelaki... Lepas tu nak buat Kek Kawin untuk Kenduri belah lelaki pun dalam pantang gak.... Adoiii... Baru plan nak buat kek cantik-cantik untuk diaorang... Harap kuat dah time tu.....

Hari ni last check-up untuk 39minggu... Tak tahu apa jadi kejap lagi... Kena jumpa doktor ke, kena check jalan ke... Harap-harap takde apa la kan... Baby gerak pun ok je takde masalah....

Baby dok dalam tu ok-ok je tau... Jangan berak lagi ye... Umi nak bersalin normal ni....

Doakan saya ye kawan-kawan... Tengahari ni nak pergi check-up... Yang last ni I is nervous sebab tak tahu apa akan jadi.... huhuhuhu

Tu je la... Simple... Just nak bagitahu masih wujud lagi di alam maya... Nanti nak cuti lama.... hehehehe

Wassalam.....

04 February 2015

Pureen Warehouse Sales 2015

No comments:
Assalamualaikum...

Pagi tadi tengok Fb sekali buka terus dekat Pureen Page dan yang bestnya Pureen buat Warehouse Sales... Pureen biasanya buat 3kali setahun.... So korang jangan lepaskan peluang untuk memborong barang baby... Memang berbaloi-baloi tau....

Saya suka pergi Pureen Sales ni sebab boleh beli secara banyak dan barangnya tahan lama.... Oh baju saya tak pernah dapat beli sebabnya orang lain dapat capai dulu dan tak banyak dah yang cantik-cantik... sob sob... Yang tu je la terkilan sikit..... Biasa dapat grab tisu basah, sabun mandi, sabun basuh baju, kadang-kadang je beli botol feeding...

So save your date on 7-8 March 2015.... 

Saya dalam mood berpantang masa tarikh Pureen buat sales tu.... So saya nak kirim dengan adik belikan sabun basuh ABD dalam satu kotak besar... Dengan sabun mandi baby untuk pakai kat rumah pengasuh dan sabun mandi untuk Rizqin Ajmal sekali.... Tisu basah rasanya dah cukup kot pulun beli tahun lepas.... Kalau nak beli lagi tisu basah beli yang kecil-kecil tu yang boleh letak dalam handbag dan beli yang refill je....

Borong jangan tak borong....

Enjoy your shopping ye korang...


Babai...

Wassalam....

4hari Sebelum Due Date Bersalin

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi....

Belum bersalin lagi ni.... Tak larat dah nak kerja sebenarnya... Nak cuti pula macam sayang je sebab nanti lepas bersalin banyak kena cuti lagi-lagi bila baby lepas injection biasanya akan demam, nak beralih bulan pun kadang-kadang demam dan bila pengasuh tak sihat pun kena cuti gak... So kena standby cuti awal-awal.... Nak ambil mc boleh je tapikan tahun lepas pecah rekod cuti sampai 20hari... Takkan tahun ni nak pecah rekod gak... Ni pun dah mc Jumaat hari tu sebab back pain....

Sejak mengandung lagi-lagi masuk 3rd trimester tido dah tak lena... Kiranya persediaan untuk berjaga malam... Abang Rizqin pun tolong tak lenakan tidur umi dia.... Disepaknya muka umi dia dalam tidur, mengigau sampai menangis-nangis.... Sabar je la.... Lepas tu bila datang pedih ulu hati time tidur lagi teruk.... Tengah-tengah malam bantai minum air bergelas-gelas nak bagi hilang pedih ulu hati... Macam simbah api dengan air la konon-kononnya.... Masa mengandung juga pernah satu hari kena ambil nab sampai 5kali sebab asthma teruk... Pernah juga gastrik sampai tahap berpeluh-peluh dalam aircond dan berkali-kali kena malam tu.... Nak tekan perut tak boleh sebab perut dah besar... Itu la pengalaman yang bermakna semasa mengandung... Bukan senang nak dapat sakit-sakit macam ni...

Lagi 4hari dengan due date.... Harap baby keluar sebelum due date supaya dapat rasa bersalin secara semulajadi... Tak payah pakai apa-apa ubat, even ubat tahan sakit pun kalau boleh tak nak guna... Bukan apa tak nak la kan dah tua nanti datang sakit-sakit lain...

Letih je datang office... Lemau badan.... Walaupun dalam pantang nanti lagi letih tapi rasa duduk je kat rumah rasa macam lega la sikitkan... Just uruskan anak-anak, rumah dan diri sendiri... Kalau boleh nak urut hari-hari masa dalam pantang tapi macam melampau lak...hahahahaha.... Tahun ni bersalin ada lagi Umi tolong jagakan masa dalam pantang walaupun dia masih berkerja.... Tahun-tahun lepas tu kena pantang sendiri la kot sebab Umi dah jauh.... Rizqin pun dah start sekolah....

Baby cepat la keluar... Umi tak sabar dah nak jumpa awak ni... Awak ni lelaki ke perempuan ke... Umi beli baju pun takut-takut hahahahaha... Umi beli juga baju gaun tapi sehelai je la... Lepaskan tempias nafsu nak anak perempuan... Ngeng sangatkan umi awak ni.... hahaha

Ok la nak rehat-rehat je kat office... Kerja sendiri dah bagi orang ambil alih dah... Hopefully diaorang berjaya uruskan KLIA dengan baik sepanjang saya takde ni nanti... Risau sebenarnya nak tinggalkan KLIA ni... Tapi tawakal je la... Sebab dah ajar dah dekat diaorang...

Tu je untuk hari ni... Kalau saya diam lagi tu maksudnya dah bersalin la tu... ekekekeke....

Wassalam....

15 January 2015

Tanda-Tanda Awal Bersalin

No comments:
Assalamualaikum.... Selamat Tengahari...

Uiiii... Tengahari dah... Tak perasan masa berlalu dengan pantas... Tengah buat failing untuk global akaun yang saya tengah jaga sebelum bersalin... Handover note pun tak buat lagi....

So 36minggu adalah waktu baby dah matang... Kalau tanya nurse dah boleh bersalin ke kalau 36minggu dia kata dah boleh dah.... Dan dan time tu gak rasa sakit.... Lagi la bila baby tengah mengeras (false contraction atau braxton hicks).... So sekarang ni jalan makin slow sebab dah rasa sakit....

So hari ni masa sarapan cari la tanda-tanda awal bersalin dan pengalaman orang-orang yang bersalin... So ini antara tanda-tanda awal bersalin yang saya cari dekat google...

LENDIR CAMPUR DARAH
Pengeluaran lendir bercampur darah yang terjadi disebabkan sumbatan tebal pada mulut rahim terlepas sehingga menyebabkan terkeluarnya lendir berwarna kemerah-merahan kerana bercampur dengan darah.

Pengeluaran darah dan lendir akan terjadi beberapa hari sebelum bersalin, jadi tunggulah sehingga anda mendapat kontraksi yang teratur atau air ketuban pecah, sebelum pergi ke hospital. Sekira darah terlampau banyak, segera pergi ke hospital!

* Ini pernah terjadi masa bersalinkan Rizqin... Patutnya kena tunggu betul-betul sakit baru pergi hospital...huhuhuhuhu*

AIR KETUBAN PECAH
Kantung ketuban yang mengelilingi bayi pecah sehingga menyebabkan air ketuban terkeluar (air ketuban ialah cecair yang bersih, jernih dan tidak berbau. Sometimes boleh ter"confused" dengan urine.

Kalau air ketuban pecah tapi belum lagi rasa kontraksi, disarankan untuk segera ke Hospital kerana dikhuatiri berlaku jangkitan. Dalam perjalanan ke hospital, dinasihatkan untuk menggunakan tuala wanita bagi menyerap air ketuban.

KONTRAKSI TERATUR
Kontraksi yang dirasai yang datang secara tidak teratur dan hanya tegang di perut  iaitu 2-3 kali sejam merupakan braxton hicks/ false contraction. Belum lagi kontraksi betul. Kontraksi nak bersalin, akan datang secara teratur. Pada mulanya, kontraksi rasa kejap, lama kelamaan menjadi bertambah lama dan bertambah kuat. Rasa sakit tidak hilang.

Ketika ini, segeralah ke hospital dan mulalah untuk menghitung kontraksi. Catatlah selang waktu antara satu kontraksi dengan kontraksi seterusnya dan tempoh masa kontraksi berlaku. Kelahiran akan berlaku jika kontraksi semakin dekat (cth: 40 saat antara satu sama lain).

Bersalin untuk pertama kali, biasanya kontraksi akan terjadi 12 hingga 14 jam dan disarankan untuk menunggu di rumah sambil beristirehat serta mengumpulkan tenaga dan bertenang untuk menghadapi waktu bersalin. Tetapi jika kontraksi berlaku setiap 5 minit sekali atau anda berasa sakit, barulah ke hospital.

So untuk bersalin buat kali ke 2 ni saya kan pastikan saya bersalin normal dan bila betul-betul sakit baru saya ke hospital... 

Doakan ye.....