Anda Pelawat yang ke:

My Lovely Friends

18 December 2014

Barang Baby

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Tengahari...

Hari ni nak buat topik barang-barang baby yang dah saya beli... Ada yang dah beli tapi belum snap lagi gambarnya...

Jom tengok apa la yang saya beli tu kan...


Yang ini baru minggu lepas beli...
Dok merungut biasa jual-jual kat office biasa ada baju baby.
Sekali minggu lepas ada 2 booth jual baju baju baby...
Yang ni 5 helai Romper RM35.00
Baju dari 0-3month...
Jangan beli new born takut kecik sangat dan pakai sekejap je...


Jumper 3 helai RM50.00 hari yang sama beli romper... 
Yang ni booth lagi satu...
Dah alang-alang jumpa baju baby terus grab walaupun kekurangan ongkos...


Yang ini beli dengan Jue Baby and Kids
Follow insta babyandkidscollections ye
Saya beli :
Ice pack
Breast Milk Storage
Swaddle
5 in 1 diaper bag
-bagi yang tinggal area KLIA boleh COD je terus dengan dia-


Bottle & Food Warmer
Yang ini saya beli dekat Lazada
Tengah murah barang-barang lazada so grab kat sini...
Untungnya murah dan Warmer ni boleh pakai dekat rumah dan dalam kereta..
Rasa nak beli lagi satu untuk pengasuh..
Yang ni boleh pakai time travel atau time tinggalkan baby dekat ayah dia...


Ini beli dekat Pureen Sales hari tu....


Baju, seluar, kain lampin, barut, stokin, stokin tangan Abang Rizqin... 
Recycle balik... Tak beli yang baru pun...
Sebenarnya dah penuh sebakul... 
Gambar ni masa 1st round membasuh dan melipat...
Lepas tu baju, jumper dan romper yang Rina bagi pun tak basuh lagi time ni...
Nanti upload dalam ni...

Patutnya ada lagi set Avent yang saya beli dengan adik saya yang tengah belajar dekat Edinburgh..
Nak dapatkan barang branded murah-murah follow insta just_uk ye

Lagi ada barang baby yang boleh dapat murah...
Adik Ipar officemate saya ada jual
Follow insta dia arilissbabyhouse...

Try la jenguk-jenguk insta yang saya bagi tu....
Manyak syok...
Next saya akan beli baju untuk 6bulan je....
Beli sikit-sikit je la...
Lama-lama penuh baju macam si Rizqin tu...
hehehehehe

Itu aje la ye... Nanti tiap kali saya beli barang untuk newborn baby saya akan upload dalam title ni je... 

Wassalam....

16 December 2014

Dah Nak Masuk Tahun Baru....

No comments:
Assalamualaikum.... Selamat Pagi...

Kejap je masa berlalu dah nak habis 2014... 2015 pula bakal menjelma... Bertambah usia kita, bertambah cabaran dan bertambah pengalaman hidup kita....

Apa la azam baru ye.... Azam baru tahun 2014 pun macam takde apa... Sama je... Target nak dapat baby je yang terlaksana.... Jadi la... hahahahaha..... Baby no 3 tunggu 2tahun lagi ye.... Tu pun kalau bersalin normal... Kalau operate gak kena tunggu 3-4tahun lagi....

Tahun depan punya cabaran tak nak fikir lagi... Cumanya target tahun depan "katakan tidak makan makanan diluar/dikedai"... hehehehe.... Target masak dan bawa bekal ke tempat kerja.... Target ni bukan sahaja untuk jimatkan duit tapi untuk menjana makanan sihat terus kepada pembasaran baby yang sedang menyusu nanti.... Takde la makan makanan ber"Pak Aji" hari-hari.... Ekekeke.... Lagipun target fully BF sampai anak 2tahun..... So akan menitik beratkan soal pemakanan anak.... Kalau nak beli juga pun beli nasi putih panas-panas je la....hehehehe

Itu la target 2015... Target simpan duit pun ada... Kali ni gunakan target dengan lebih strategi... So in sya Allah akan cuba sebaiknya strategi ni.... Mungkin dapat membantu secara langsung atau tidak langsung... Harap hasil pembacaan dahulu dapat membantu... Target simpanan kali ni jangkaan 3k setahun... 3k tu termasuk duit daftar Rizqin masuk sekolah tahun 2016... Takde la menggagau nak membayar RM 1k++ untuk yuran dia tahun depan....

Nah hari cuti tahun depan... Boleh la rancang percutian korang nanti...

*Ehsan dari FB*




Hopefully tercapai la target simpanan tu.... Lagi banyak lagi baguskan.... Selama ni terus terang nak bagitahu tak dapat nak simpan langsung... Simpan je ambil simpan je ambil sebab ada benda yang terpaksa guna balik simpanan...huhuhuhu... Hopefully kali ni menjadi... ameen...

Wassalam...


01 December 2014

Hasil Tangkapan Di Pureen Warehouse Sales, Glenmarie, Shah Alam

No comments:
Assalamualaikum.... Selamat Pagi...

Bersiaran sekejap sebelum membzkan diri... 1Dec dah hari ni... Biasa 1 Dec ni saya kena get ready untuk list 1st Reminder dekat customer yang masih belum buat bayaran sewaan....

Semalam saya pergi ke Warehouse Sales Pureen, Glenmarie, Shah Alam... Masa sampai kat sana Hush Puppies pun tengah warehouse sales juga tapi tak singgah pun....

Sampai sana dalam pukul 11.00 pagi macam tu... Masuk terus pergi bahagian baju budak tapi banyak baju 6bulan keatas... Baju new born tinggal 1jenis je... So tak jadi beli baju.....

Terus keluar dekat area baju and cari barang yang betul-betul saya target nak beli..... Saya ambil Tisu Basah, Nappy Liner, Bedak Cornstarch, Pencuci Pakaian Baby, Sabun Baby (Head to Toe), Cotton Buds, Berus Gigi (untuk Rizqin), Ubat Gigi (untuk Rizqin), Botol Susu (untuk Rizqin)....

Total Lost : RM205 budget RM200


Siap....
Budget penggunaan terutamanya Tisu Basah adalah 5-6bulan....
Yang lain dalam 3-4bulan je...

Barang yang belum beli lagi :
  1. Minyak Telon (Macam nak beli Minyak Mustika je tak pun Minyak Anugerah untuk baby)
  2. Set Pantang (Dah order bayarnya belum lagi...huhuhu)
  3. Baju baru Baby (dalam 2-3pasang)
Yang lain rasa dah ada cuma nak kena tengok balik dan basuh... Yang lain dah ready... Pack baju untuk bersalin je belum lagi...

Ada barang persiapan Baby yang saya dah beli lama dah... Nanti saya share kemudian ye....

Wassalam....

27 November 2014

Dugaan Hamil.....

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi

Tujuan saya coret dugaan-dugaan hamil ni bukan tujuan nak bagitahu saya ni selalu tak sihat tapi nak kongsi pengalaman... Setiap anak yang kita kandung tak semestinya sama malah berbeza dan dugaan mengandung buat kali ke dua lain dugaannya....

Dugaan hamil datang lagi semalam..... Lepas asar badan letih lepas seharian dekat Seremban... Saya cuti semalam ada urusan perlu dikerjakan.... Saya tertido sekejap lepas asar.... Lepas tu terjaga sebab rasa sakit perut yang amat sangat, memulas-mulas, tangkap pinggang, perut rasa tegang sangat-sangat, badan dah berpeluh-peluh menahan sakit... Saya ingat nak membuang ke apa so gi toilet buang apa yang patut tapi lepas tu makin teruk sakitnya lebih-lebih lagi pingggang sampai ke atas.... Masa tu perut rasa nak meletup... Cakap dengan husband... Saya syak gastrik, husband gelak, dia cakap pagi makan, tengahari makan sampai ke malam terasa kenyang lagi.... Serius memang tengah kenyang lagi time sakit tu... Mungkin ada yang tersalah makan....

Maghrib pergi klinik... Dengan perut memulas... Sampai yang jaga kaunter pun notice muka berkerut-kerut.... Dia tanya la kenapa terus cerita sakit apa semua... Dia suruh tunggu kejap sebab Doktor takde dan doktor yang datang tu Doktor lelaki... Register semua dan tunggu doktor.. Elok je Doktor masuk dalam klinik hilang terus sakit perut memulas tu... Hampeh gas betul... Masuk jumpa doktor semua memang dia kata gastrik.... Dia tulis nama ubat dekat buku Pink dan dia suruh saya makan ubat tu... Lepas jumpa Doktor perut memulas balik... Masa tunggu nak dapat ubat dah tak senang duduk dah... Badan start berpeluh balik.... Sakit yang teramat sangat....

Balik rumah umi makan ubat terus muntah-muntah... Keluarkan makanan tengahari lepas tu terbaring... Umi bagi air zamzam... Dia pesan baca al-fatihah dekat ayat ke 4 al-fatihah baca 3kali niat sembuhkan penyakit dan baca sampai habis... Selawat 3x then minum air zamzam... Lepas minum air zamzam tu rasa lega sikit... Tekak tak mual.... Husband tengok saya dah ok sikit baru dia ajak balik rumah kitaorang..... Balik terus tidur, tengah malam Rizqin pula terjaga sebab sakit kaki, dari dekat rumah umi lagi dia macam tu... Tak tahu apa punca dia sakit kaki tu.... Dua kali terjaga rasanya semalam....

Dugaan mengandung kali ni memang sangat-sangat berbeza.... Takpela... Harap baby kat dalam sihat dan baik-baik saja.... Nanti baby keluar pun dia baik je ye....

Apa-apa pun doakan saya ye....

Wassalam

24 November 2014

Tak Sihat

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Tengahari...

Nak cerita kejadian yang tak diingini oleh semua wanita yang hamil.... Lagi-lagi yang melibatkan bayi dalam kandungan...

Saya start tak sihat hari Rabu lepas... Dah rasa pening, sakit kepala, selsema teruk.... Masa tu dok fikir takde apa-apa la... Rupanya Rabu malam saya dah rasa tak sedap badan... Nak batuk mungkin sebab berjangkit dengan anak yang on off demam panas.... Hari Khamis saya hilang suara nak bercakap pun seksa... Bagitahu husband kata nak mc sebab badan sangat-sangat tak sihat walaupun masa tu dah siap-siap untuk ke office sebab kepala dok pk dateline 2nd reminder.... Husband suruh sambung tidur dulu... Walaupun husband tak sarapan lagi dia suruh bini dia tidur lak.... So saya sambung tidur mana tahu boleh kurangkan sikit rasa tak sedap badan... Bangun tidur still sama je rasa... Bangun tu saya masak air dan buatkan air, husband belikan sarapan.... Sambung tidur balik bukan tidur sebenarnya baring sebab tak larat sangat..... Tengahari husband suruh siap pergi Nilai, dia kata lama tak makan kat tempat dia selalu pergi... So ikutkan je la... Lepas makan dia bawa saya ke klinik.... Jumpa doktor semua dapat la 2hari mc.... Balik rumah rehat.... Malam tu gagahkan juga masak sebab kesian kat husband, takut dia lapar...

Jumaat keadaan saya makin teruk... Khamis malam saya dah perasan macam nak kena semput... Tapi masa tu tak teruk lagi.... So saya minum air panas, makan madu nak elak dari kena semput... Tapi kena juga hari Jumaat tu... Sampai tercungap-cungap... Saya hantar anak dekat rumah Umi terus ke klinik... 1st nab saya ambil dekat pukul 1tghr, lepas ambil nab saya rasa macam tak lega, macam nak tarik nafas still tak lepas-lepas... Macam pelik biasa ambil sekali nab dah ok... Bagitahu doktor dia suruh datang lagi 4jam kalau still tak lepas-lepas juga... Tak sampai 1/2jam semput datang balik... Tercungap-cungap tapi tahan sebab doktor suruh tunggu 4jam... Tak sampai 4jam rasanya saya pergi klinik kesihatan sebab Doktor ada pesan kalau teruk juga terus klinik kesihatan sebab dia akan refer terus ke hospital.... Pergi klinik kesihatan saya dapat nab ke2... Still tak lepas gak nafas saya masih tersekat... Masa tu dok fikir kenapa dengan saya ni... Apa masalahnya sampai nab ke2 pun tak lepas-lepas... Doktor klinik kesihatan tu pun cakap tunggu 4jam lagi... Ok balik rumah tak sampai 1/2jam sekali lagi asthma attack.... Tapi tahankan juga tunggu lepas maghrib baru pergi... Pergi balik klinik yang 1st nab ambil lagi nab ke3 pun sama tak lepas... Lepas tu doktor suruh datang lagi 15minit untuk ambil nab ke4 tapi saya nak pergi makan dengan family saya... Umi abah semua la join makan malam tu... Doktor tu cakap takpe la makan la dulu pastu datang balik... Saya datang balik dalam pukul 10.10mlm ambil nab ke4... Result still sama tak lepas lagi nafas saya... Dan baby tak aktif... Tanya doktor kenapa baby tak aktif... Doktor kata sebab tak cukup oksigen dalam badan dan boleh effect baby... Saya dah cuak dah time ni... Dok la bercakap ngan baby suruh dia bergerak... Memang bergerak tapi sekejap lepas tu dia diam lama...... Risau... Risau sangat....

Sabtu saya pergi ke klinik..... Ambil ubat dan makan... Tapi baby masih tak aktif... Sebab saya masih semput tapi tak teruk macam hari Jumaat.... Hari Sabtu tu saya muntah.. Minum air muntah, makan muntah, apa sahaja yang masuk dalam perut saya akan keluarkan balik... Sampai saya detect air kencing saya kotor which is not good to preggy mummy.... Saya paksa gak minum air hari tu lantak la lepas tu muntah ke apa saya tak peduli dah....

Ahad dah ok sikit cuma kencing masih kotor.... Saya minum air banyak muntah pun banyak keluar... Keluarkan lendir-lendir.... Tengahari tu ok sikit... Husband ajak pergi makan.... Tapi macam biasa la tak habis pun makan... Sikit sangat-sangat.... Malam ahad baru rasa baby sangat-sangat aktif.... Bergerak tak berhenti sampai ke tengah malam... Boleh rasa tulang baby bila letak tangan kat perut... Kesian baby.... Dah la minum, makan muntah... Dapat ke tak supply makanan kat dia tu....huhuhu... Hopefully anak Umi kat dalam tu sihat ye... Umi tak kisah kalau Umi tak sihat yang penting awak yang kat dalam tu yang sihat....

Isnin (hari ini)  masih kurang sihat... Tapi gagahkan diri... Ada yang tegur masih pucat.... Yup masih tak larat... Masih lagi muntah-muntah.... Tapi takpe la buat kerja slow-slow tak push diri sangat... Kencing dah tak kotor.... Alhamdulillah...

So far inilah semput yang paling teruk saya pernah kena.... Alhamdulillah dah sembuh dari semput... Baby dah aktif dan semakin aktif berbanding keadaan 2hari lepas... Rasa lega sangat-sangat...

So bagi sesiapa yang tak sihat lagi-lagi preggy mummy please terus pergi klinik... Jangan jadi macam saya dah tercungap baru nak pergi klinik... Masa tu semput dah teruk sangat sampai 4kali nab pun tak lepas....

Musim sakit sekarang ni tau... Jaga diri ye...

Wassalam....