Anda Pelawat yang ke:

My Lovely Friends

19 August 2014

Raya 2014

No comments:
Assalamualaikum...

Teringin nak cerita hal raya baru-baru ni tapi takde benda pun nak cerita.... Cumanya ada sikit je la gambar tu pun ambil dari insta dengan fb je....

Raya pertama saya dekat Kelantan, Raya tanpa Suami sebab kena bekerja, ikutkan tak nak dah balik Kelantan sebab kesian suami Raya sorang-sorang tapi Suami suruh ikut Umi Abah balik kampung sebab time ni saya tak sihat sangat lagi, nak masak pun tak boleh.... So Raya Pertama tu pulun la satu hari pergi rumah sedara mara terdekat itupun dalam 1 daerah Machang memang kampung Umi dan Abah... Dari Tualang Kelikir or Kg. Pek (Kampung Umi) ke Pulai Chondong (Kampung Abah) yang sepatutnya setengah jam je dah sampai jadi sejam lebih bila nak kesana.... Just lepak pergi rumah Cik Nak (Kakak Ipar Abah), Mek (Kakak Sulung Abah) dan rumah peninggalan Arwah Nenek dan Atok je untuk sebelah kampung Abah kat sini dah ada sepupu dan maksu dah menunggu kitaorang kat sini nak beraya sama-sama.... Belah kampung Umi kitaorang duduk kat rumah je sebab sedara mara Opah datang kerumah beraya.... Hari raya pertama macam-macam makan... Nasi Dagang, Nasi Impit dengan Kuah Kacang, Lontong, Lemang dengan Rendang Daging, ada Kek Karemel Pelangi (Sepupu belikan) dan kuih-kuih raya.... Alhamdulillah tak mabuk pun... Lega sangat-sangat....

Raya ke dua kitaorang dah atas jalan raya menuju ke Sepang sebab saya dah mula bekerja raya ke 3 hingga raya ke 5..... Sebelum tu ke Kuala Krai beraya rumah Maksu (Adik Bongsu Abah)......

Raya ke 3 hingga ke 5 kerja dan duduk kat rumah mak... Husband kerja dan ganti orang... Ada juga dia kerja dari pagi dan balik pagi esoknya.... 24jam kerja.... Menggantikan orang....

Raya ke 6 Umi buat makan-makan sikit untuk kitaorang.. Saya request lontong dengan sambal tumis ikan bilis....

Raya ke 7 Pergi beraya rumah Pakcik dekat Kampung Gadong.... Buat sup tulang, masak lemak cili api tulang kaki lembu macam urat keting semua tu... Pastu lauk-lauk biasa.... Sedap... Lepas tu pula kelam kabut pula balik dari rumah Pakcik pergi beli ayam untuk jamu Family Tunang Adik nak datang beraya... Kitaorg buat Soto sebab ada lagi Nasi Impit semalam... Masak lagi Nasi Impit untuk topup kalau tak cukup....

Raya ke 8 kerja macam biasa

Raya ke 9 hingga raya ke 15 cuti balik Kampung Husband, Kampung Tanjung, Kedah.... Raya kali ni tak berjalan kemana, macam banyak masa tak sempat nak kemana... Kitaorang pergi rumah Pak Jang, Pak Lang, lepas tu pergi hospital tengok anak jiran Mak Mertua buang fibroid (ada 6 biji semua...paling besar 10cm), lepas tu pergi rumah kawan suami melawat dia sakit Gastrik sampai usus menipis, kerja kat area Damansara, jumpa dia kurus melidi sebab makanan tak boleh nak masuk dalam perut dia.... Ubat yang dia makan sekarang ni effect mata... So setiap 2minggu kena cucuk dalam mata untuk pastikan mata dia boleh nampak lagi....

Rizqin tido berbekalkan puting botol susu... Botol susu semua kat rumah nenek dia... 
Husband beli botol susu dekat RTC Mydin.
Gambar masa otw balik Kedah

Raya ke 14 pergi Wang Kelian, Thailand... Hari Ahad je boleh masuk Thailand sesuka hati.... Best membeli kat sini... Jadi rambang mata... Saya beli 2selimut size Queen, Periuk kecik (muatla masak sebungkus Maggi 3 bekas), Bakul letak ubat, Termos makanan kecil 2, sederhana kecil 1, Termos air besar 2 bekas, Termos petak simpan ais yang sederhana besar 1, Mainan Rizqin 1, Pes Tomyam sederhana besar 1, Pes Tomyam kecil 3. Mak Mertua pula beli Beg Pakaian sederhana besar 1, Selimut Queen 1, Handbag 1, Kelambu 2, Termos kecil 2, Sederhana besar 1 dan periuk macam saya tu juga 3periuk. Dan sepupu Husband yang tunjukkan jalan dia beli beg pakaian 1, handbag 1 dengan selimut queen 1.... In sya ALLAH akan repeat gi sana lagi sebelum bersalin sebab saya nak beli beg untuk mengangkut barang baby nanti....

Raya ke 15 bertolak dari Kedah... Sampai rumah masa Maghrib....

Raya ke 16 hingga 19 Kerja macam biasa... Tempat saya open table ada kuih raya.... Macam-macam saya letak... Habiskan 1/2 jenis Kuih atau kerepek baru buka yang lain... Bukan apa tak nak bagi kuih masuk angin.. Nanti tak ada feel nak makan pula kalau dah lemaukan...

Biskut / Kerepek raya untuk jamu kawan-kawan kat tempat saya...

Raya ke 19 Husband cuti dan Mak Mertua ada kat rumah... Saya kerja.... Husband pergi rumah Pakcik dekat Kampung Gadong tolong masak lemang, Mak mertua tolong la masak-masak benda lain untuk Open House esok.

Raya ke 20 Ada Open House dekat Rasah Kemayan - Rumah Anak Sulung Pakcik dan Menantunya... Menantu Pakcik tu sepupu Husband... Ramai la rombongan dari Kedah ke sini... Dari Labuan pun ada... Yang dari Labuan tunggu masa nak bersalin... 4 bulan cuti termasuk cuti bersalin 3bulan....Dari Johor pun ada... Dari lepas Zohor hingga ke Isyak kami kat sini.... Balik memang la terus tidur... hahahaha.. Penat makan.... Macam-macam ada...

Gambar tuan tanah bersama sedara mara Kedah...
Dah malam baru snap gambar sama-sama...
Itu pun yang mana yang sempat...

Raya ke 21 Hantar Mak Mertua bersama rombongan balik ke Kedah di Jalan Duta... Sponsored by Kakak sepupu Suami.... Lepas Zohor diaorang bertolak sampai Kedah lepas Maghrib... Pergi beraya rumah jiran sebelah dan jiran pun datang beraya ke rumah saya lepas Maghrib...hahahaha

Raya ke 22 sampai hari ni Raya ke 23 saya bekerja... Dah 23syawal kan kita... Kejap je masa berlalu....

Itu la cerita sepanjang Syawal/ Raya saya.... Nanti saya sambung dari 24 Syawal hingga ke penghujungnya... Mungkin sampai ke Zulkedah pula... hehehehe

Itu sahaja... Panjang lebar juga ni....

Wassalam

28 July 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri..... Maaf Zahir & Batin....

No comments:
Assalamualaikum....

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin buat semua pembaca blog saya.... Minta Maaf andai ada salah silap sepanjang saya mencoret-coret di blog ini mungkin akan menyinggungkan hati pembaca secara tidak sengaja....

Kosong-kosong la ye korang =)

Scan Kad Raya dari Malaysia Airports...
Hati-hati dijalan raya...
Pandu cermat jiwa selamat ye...
dan 
Ingat pada orang yang tersayang.....

Wassalam....

Sayang korang....

24 July 2014

Dah Nak Raya.....

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi....

Kejap je kan masa berlalu.... Lagi 3hari nak raya.... In sya ALLAH tengah malam ni nak balik Kampung dah.... Tapi yang tak bestnya beraya tanpa husband sebab kena bertugas.... So saya raya kat Kelantan dulu... Raya ke dua balik Sepang raya dengan Husband pula.... Raya ke 9 lepas check-up dan minum air gula akan balik ke Kedah.... Sian hubby kena bersahur dan berpuasa lagi 3hari ni tanpa isteri dan anak di sisi... Oh aku lak yang sedih... Hubby suruh saya ikut Umi dengan Abah balik kampung sebab kalau ada kat Sepang pun dia kerja dan saya pula bukan boleh memasak pun.... Masa sahur tadi pun saya cakap nasi tengah masak tu bau busuk... Gamaknya dia faham dan tak nak bagi bini dia muntah-muntah teruk dia la panaskan lauk yang dia beli dan lauk dari rumah Umi..... Bulan puasa tahun ni yang paling sadis sekali sebab tak leh nak masak apa-apa pun dan alhamdulillah tahun ni sekali je lambat bangun sahur... Nak dekat pukul 6pagi azan Subuh tengah berkumandang cepat-cepat minum air masak je.... huhuhuhuhu... Kira terbaik juga la tahun ni sebab sekali je tak bersahur....

Harap-harap sepanjang perjalanan ke kampung takde mood nak muntah ke apa... Risau gak sebab bila muntah badan penat sangat... Sedangkan pergi cari baju raya dok dalam kereta tapi otak dok kata cepat la sampai rumah nak baring....huhuhuhu..... Nak beli baju raya pun penat... Baju raya husband cuma baju yang adik belikan kat Bandung hari tu je.... Tak beli apa-apa pun kat dia.... Slipper raya pun pakai duit dia...huhuhuhu.... Kesian dia.....

Apa lagi nak cerita ye..... Takde idea dah...hahahaha... tetiba jem.....

Apa-apa pun......

Doakan saya selamat pergi dan kembali ye....

Wassalam....


18 July 2014

CPUV 9,10,11 & 12

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi....

Sekali lagi Malaysia digemparkan dengan berita sedih.... MH17 telah terhempas di Ukraine... Ya ALLAH mula-mula tu macam tak percaya bila saya terjaga pukul 12.45am tadi sebab bertalu-talu whatsapp masuk... Saya baca, tapi saya tak percaya... Dalam keadaan antara sedar dan tidak saya kejutkan husband bagitahu hal ni... Dia suruh sambung tido.... Dalam hati dah sebut YA ALLAH... Harap benda ni tak betul.... Sampai tertidur balik... Sedar 4.15am terus buka TV terus ke Astro Awani... Ya ALLAH rupanya semua benda ni betul.... Terus kejutkan husband kata benda ni betul dah keluar berita.... Tak dapat nak diungkapkan apa perasaan time tu cuma berharap keluarga mangsa tabah dan kuat menghadapi ujian ini..... Pergi kerja tadi pun tengok kawasan Sama-sama Hotel penuh dengan kereta, stesen TV sama macam kejadian MH370 yang masih belum tahu apa nasib penumpang-penumpang..... Al-fatihah buat penumpang dan crew beragama Islam... Semoga Roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.....

----------------------------------------------

Alhamdulillah....

CPUV daripada Nuffnang.... Dapat 4 CPUV... Alhamdulillah rezeki bulan July....


Terima Kasih TESCO, JULIE'S, KASTAM dan FASHION PITCH....
Terima Kasih juga NUFFNANG....



Wassalam.....

17 July 2014

Teringin.....

No comments:
Assalamualaikum....

Dah 19 Ramadhan hari ni.... Sudah berada di 10 Ramadhan terakhir... Kejap je kan masa berlalu.... Saya alhamdulillah sihat.... Batuk dengan selsema je... Sekarang ni tinggal batuk je tapi suara masih sesengau ayam lagi.....hihihihihi

Sebenarnya hari ni nak cerita pasal teringin, memang BANYAK sangat benda yang teringin nak makan... Tapi saya tengah makan sejemput je sekarang ni... So macam RUGI gila pula bila episod teringin ni berlaku.... Selera besar ko....

Ada la semalam sampai mimpi-mimpi teringat Makanan dekat Degrees, Sama-sama Hotel (dulu Pan Pacific Hotel) dekat KLIA tu.... Dulu masa bujang memang kerap sangat-sangat makan kat sana.... Bila dah kawin ni macam tiba-tiba takde event makan-makan kat sana... So faham la kan berapa lama tak makan sana.... Dulu saya akan makan salad, Ya ALLAH sedapnya... Letak olive oil, letak daging kering racik-racik dengan roti kering kecik-kecik tu.... Sedap betul... Pastu makan kupang rebus dengan mayo thousand island, Tiram mentah letak lemon pastu telan je terus....hahahahaha... Pastu pasta carbonara, oglio olio dia buat pedas pergh sedap bangat... Pastu sudut makanan jepun lagi... Mee soba saya akan makan dengan soy source yang sejuk 2mangkuk kecil, ambil lagi sushi dia.... Adoi...tak leh lupa la makanan kat situ..... Makanan buffet dia pun sangat sedap.... Dessert dia lagi.... Fuh semua sedap la kat situ... Lagi-lagi ais krim pistachio dia tu terangkat lah..... hahahahaha... Over ok kalau sebut pasal makanan ni sebab saya ni memang jenis pemakan... Kalau ada je menu baru kat mana-mana yang saya selalu pergi laju je pergi try....

Cuma sejak mengandung yang ke-2 alahan teruk...Makan pun sejemput je....huhuhuhuhu

Banyak lagi sebenarnya saya teringin.... Teringin makan ketam, kerang la, makan seafood dekat Bagan Lalang, Kuala Perlis la... Pastu hari tu ajak husband pergi Klebang semata-mata nak makan nasi lemak dengan coconut shake... Husband cakap kat sini ada je coconut shake... Tak nak nak kat Klebang gak.... MENGADA!!!!!

Pastu hari ni teringin nak makan masakan berlada.... Paru berlada la, Ikan goreng berlada la, Ayam goreng berlada la, Kentang goreng sambal dengan Ikan Bilis la, Ikan Bilis Cili Api la.... Siap google lagi resepi... Tapi sape nak masakkan??? (Ini la makanan kat zaman kolej dulu.... Ini yang sangat kerap saya sambar waktu makan tengahari dekat KUIS dulu dekat kafe tasik.... Untuk 2kali makan... Maksudnya nasi penuh satu polistrine, lauk 1/2jenis letak banyak sikit...Save budget sikit....hehehehe... Rindunya Kafe Tasik KUIS...Makan panas-panas adalah sesuatu yang sangat NIKMAT)

Dah la alahan dengan bau-bauan tumis, perfume, sabun (Nasib baik takde alahan dengan suami...hikhikhik)... Semua la jadi busuk sampai tak lalu nak membau... Kadang-kadang tengah jalan raya pagi-pagi Ramadhon ni dalam kereta boleh bau tumis... Tak keruan nak drive kereta... Kembang kempis hidung menahan bau....

So kita tunggu habis 1st trimester dulu.... In sya ALLAH cuba masak sendiri lepas habis 1st trimester.... Hopefully hilang la alahan time tu... Cerita pasal 1st trimester ni... Hari tu check-up baby...Scan lagi sekali... Sekali baby dah 10 minggu pula... Tarikh due date pun dah berubah... so kena scan lagi 2minggu untuk confirmkan tarikh bersalin....

Anyway happy 1st Trimester.... Walaupun banyak DUGAANNYA tapi MANISNYA kian terasa... Alhamdulillah.... Nanti saya nak cerita apa ikhtiar saya untuk mengandung....

Wassalam