Anda Pelawat yang ke:

My Lovely Friends

24 November 2014

Tak Sihat

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Tengahari...

Nak cerita kejadian yang tak diingini oleh semua wanita yang hamil.... Lagi-lagi yang melibatkan bayi dalam kandungan...

Saya start tak sihat hari Rabu lepas... Dah rasa pening, sakit kepala, selsema teruk.... Masa tu dok fikir takde apa-apa la... Rupanya Rabu malam saya dah rasa tak sedap badan... Nak batuk mungkin sebab berjangkit dengan anak yang on off demam panas.... Hari Khamis saya hilang suara nak bercakap pun seksa... Bagitahu husband kata nak mc sebab badan sangat-sangat tak sihat walaupun masa tu dah siap-siap untuk ke office sebab kepala dok pk dateline 2nd reminder.... Husband suruh sambung tidur dulu... Walaupun husband tak sarapan lagi dia suruh bini dia tidur lak.... So saya sambung tidur mana tahu boleh kurangkan sikit rasa tak sedap badan... Bangun tidur still sama je rasa... Bangun tu saya masak air dan buatkan air, husband belikan sarapan.... Sambung tidur balik bukan tidur sebenarnya baring sebab tak larat sangat..... Tengahari husband suruh siap pergi Nilai, dia kata lama tak makan kat tempat dia selalu pergi... So ikutkan je la... Lepas makan dia bawa saya ke klinik.... Jumpa doktor semua dapat la 2hari mc.... Balik rumah rehat.... Malam tu gagahkan juga masak sebab kesian kat husband, takut dia lapar...

Jumaat keadaan saya makin teruk... Khamis malam saya dah perasan macam nak kena semput... Tapi masa tu tak teruk lagi.... So saya minum air panas, makan madu nak elak dari kena semput... Tapi kena juga hari Jumaat tu... Sampai tercungap-cungap... Saya hantar anak dekat rumah Umi terus ke klinik... 1st nab saya ambil dekat pukul 1tghr, lepas ambil nab saya rasa macam tak lega, macam nak tarik nafas still tak lepas-lepas... Macam pelik biasa ambil sekali nab dah ok... Bagitahu doktor dia suruh datang lagi 4jam kalau still tak lepas-lepas juga... Tak sampai 1/2jam semput datang balik... Tercungap-cungap tapi tahan sebab doktor suruh tunggu 4jam... Tak sampai 4jam rasanya saya pergi klinik kesihatan sebab Doktor ada pesan kalau teruk juga terus klinik kesihatan sebab dia akan refer terus ke hospital.... Pergi klinik kesihatan saya dapat nab ke2... Still tak lepas gak nafas saya masih tersekat... Masa tu dok fikir kenapa dengan saya ni... Apa masalahnya sampai nab ke2 pun tak lepas-lepas... Doktor klinik kesihatan tu pun cakap tunggu 4jam lagi... Ok balik rumah tak sampai 1/2jam sekali lagi asthma attack.... Tapi tahankan juga tunggu lepas maghrib baru pergi... Pergi balik klinik yang 1st nab ambil lagi nab ke3 pun sama tak lepas... Lepas tu doktor suruh datang lagi 15minit untuk ambil nab ke4 tapi saya nak pergi makan dengan family saya... Umi abah semua la join makan malam tu... Doktor tu cakap takpe la makan la dulu pastu datang balik... Saya datang balik dalam pukul 10.10mlm ambil nab ke4... Result still sama tak lepas lagi nafas saya... Dan baby tak aktif... Tanya doktor kenapa baby tak aktif... Doktor kata sebab tak cukup oksigen dalam badan dan boleh effect baby... Saya dah cuak dah time ni... Dok la bercakap ngan baby suruh dia bergerak... Memang bergerak tapi sekejap lepas tu dia diam lama...... Risau... Risau sangat....

Sabtu saya pergi ke klinik..... Ambil ubat dan makan... Tapi baby masih tak aktif... Sebab saya masih semput tapi tak teruk macam hari Jumaat.... Hari Sabtu tu saya muntah.. Minum air muntah, makan muntah, apa sahaja yang masuk dalam perut saya akan keluarkan balik... Sampai saya detect air kencing saya kotor which is not good to preggy mummy.... Saya paksa gak minum air hari tu lantak la lepas tu muntah ke apa saya tak peduli dah....

Ahad dah ok sikit cuma kencing masih kotor.... Saya minum air banyak muntah pun banyak keluar... Keluarkan lendir-lendir.... Tengahari tu ok sikit... Husband ajak pergi makan.... Tapi macam biasa la tak habis pun makan... Sikit sangat-sangat.... Malam ahad baru rasa baby sangat-sangat aktif.... Bergerak tak berhenti sampai ke tengah malam... Boleh rasa tulang baby bila letak tangan kat perut... Kesian baby.... Dah la minum, makan muntah... Dapat ke tak supply makanan kat dia tu....huhuhu... Hopefully anak Umi kat dalam tu sihat ye... Umi tak kisah kalau Umi tak sihat yang penting awak yang kat dalam tu yang sihat....

Isnin (hari ini)  masih kurang sihat... Tapi gagahkan diri... Ada yang tegur masih pucat.... Yup masih tak larat... Masih lagi muntah-muntah.... Tapi takpe la buat kerja slow-slow tak push diri sangat... Kencing dah tak kotor.... Alhamdulillah...

So far inilah semput yang paling teruk saya pernah kena.... Alhamdulillah dah sembuh dari semput... Baby dah aktif dan semakin aktif berbanding keadaan 2hari lepas... Rasa lega sangat-sangat...

So bagi sesiapa yang tak sihat lagi-lagi preggy mummy please terus pergi klinik... Jangan jadi macam saya dah tercungap baru nak pergi klinik... Masa tu semput dah teruk sangat sampai 4kali nab pun tak lepas....

Musim sakit sekarang ni tau... Jaga diri ye...

Wassalam....

18 November 2014

Tiba-Tiba Teringin Etok.....

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi....

Adoi... tiba-tiba teringin nak makan etok.... Adoiii... Macam mana ni... Nak membeli etok kat Kelantan je yang ada... Ada gak kat Bangi hari tu ada jumpa tapi tak berani nak rasa....

Pernah la makan etok masa tu Rizqin kecil lagi... Perut Rizqin tak tahan dengan penangan etok maka terkena la cirit-birit....huhuhuhu... Saya ok je tapi Rizqin pula yang teruk sampai holiday kitaorang ke Terengganu terpaksa dibatalkan.... Rizqin tak makan pon etok... Saya je yang makan... Tapi masa tu BFkan dia tu yang dia kena cirit-birit.....

Dah kecur sangat ni... Kalau la dapat balik kampung sekarang juga syoknye....



image dari google...
Sorry ye tuan tanah kalau terambil gambar korang...

Meleleh oi air liur....
huhuhuhu...

Ok tu je

Wassalam....

17 November 2014

Masa Semakin Suntuk....

No comments:
Assalamualaikum.... Selamat Pagi...

Sebenarnya tengah sibuk sekarang ni... Sebabnya masa dah makin suntuk... Nak dekat dengan tarikh bersalin... Huaaaa.... Dah la belum print lagi detail-detail tenant yang bermasalah... Belum lagi nak ajar dekat orang yang ganti tempat saya masa bersalin nanti.... huhuhu....

Sekejap sangat masa berlalu... Dah masuk 28minggu.... Ada lagi 2 bulan je untuk bawa baby dalam perut ni... Neves sangat-sangat... Dengan tak ready VCO lagi.... Orang kata makan VCO senang proses bersalin... Makan Olive oil pun boleh....


Walaupun orang tegur tak nampak pun perut masa mengandung ni siap terkujat tengok perut takde rupa 7bulan tapi sakit dah terasa.... Baby baik-baik kat dalam ye...

Doakan yang terbaik untuk saya ye... Doakan dipermudahkan bersalin... Doakan boleh bersalin secara Normal... Doakan baby takde ragam selepas bersalin baik je..... ameen.... ameen....

Mungkin takkan bersiaran sampai bersalin sebab nak menyiapkan apa yang patut sementara masih berada di pejabat....

Banyak sangat-sangat entry yang tertangguh in sya ALLAH akan buat masa dalam pantang nanti ye....

Wassalam...

p/s: TQ Doakan saya... =)

30 October 2014

Save The Date (29 Nov - 30 Nov 2014) - Pureen Stock Clearance

3 comments:
Assalamualaikum.... Selamat Tengahari...

Dah makan? Dah Solat? hehehehe... Alhamdulillah... Kenyang dah, Kerohanian pun dah... Lega boleh buat kerja dengan tenang... Iya dok....

Baru semalam dok sebut-sebut bila la Pureen Sales kan... Semalam tengok la Pureen page tapi belum ada lagi... Tup tup tengahari ni ada announce.... Gembira tak terkata la sebab biasanya dia buat tengah bulan, sekali dia buat hujung bulan daaaa.... Menderu-deru la tu ramai orang sedangkan tengah bulan pun orang dok pulun pi beli gak... Kena kuat la nak redah manusia nanti... Orang yang kenal pun boleh jadi tak perasan sebab khusyuk berebut... hehehehehe....

So save the date ye korang...
Kalau jumpa saya tegur-tegur la ye...
*heh macam la ada orang kenal ko Nad*

Tak sabar dah ni nak memborong... Tadi nak borong baju newborn kat bawah yang harga RM5 sehelai sekali nan ado... Sabar ye... Kita cari semua kat sini... Habis cerita...

Jumpa kat sana ye...

Wassalam

29 October 2014

25minggu 3hari tapi.....

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi....

Semalam balik awal 40minit sebelum waktu balik sebenar sebab rushing nak pergi klinik sebab dah 8hari ambil ubat... Jadi sebelum appointment dengan hospital saya nak pergi cek tengok hidung saya macam mana... Hidung still bengkak dan doktor confirmkan ada sinus dan alergik... Jadi dia suruh saya makan ubat resdung... Dah alang-alang kat klinik tu saya nak minta buat 4D scan baby....

Doktor suruh saya baring... Sayangnya tak dapat nak buat 4D untuk baby sebab mukanya tak nampak... Dia pi sorok muka pula... Gender dah tahu dan dah confirm pun.... Takpe la nama yang dah ada dalam kepala ni simpanlah dulu... Simpan untuk next baby.... ekekekeke

Baby sihat, air ketuban ok, cuma baby besar lebih 5hari but normal doktor cakap... EDD pun bertukar jadi 02.02.2015 dari 08.02.2015 dan berat sudah 870gram patut la berat perut, malas nak berjalan , kalau berjalan dah kena tinggal sebatu dari husband dan Rizqin.....

Tapi takpe sebab doktor kata normal dan sebelum ni Rizqin keluar awal so baby ni pun akan keluar awal juga la kan.... Baby keluar sama birthday dengan ayah ye nak....

Pengasuh alhamdulillah maintain pengasuh Rizqin yang dulu.... Jadi tak risau mana... Barang preparation untuk baby pun dah ada macam Pam Susu, Baby Bottle Sterilizer, Botol Susu, Stok simpan susu pakai botol susu abang dia je.... Lepas tu baru-baru ni dah order Diaper Bag, Cooler Bag, Ice Pack, Warmer, Swaddle yang ni saya beli online dekat Instagram tapi saya akan pergi ambil sendiri dekat area BBST atau Kota Warisan sebab penjualnya memang tinggal kat sini....

So sekarang ni tinggal nak beli barang macam stroller, barang harian baby, baju baru sikit sebab baju Rizqin masa baby dah lunyai... So stroller boleh beli minggu ni sebab ada sale MyDear... Patutnya kena pergi awal baru best... Tengok la hari Ahad ni macam mana... Ntah ada ke tak Stroller tu.... Barang harian nak tunggu warehouse sale Pureen... Kat situ heaven gile bila mencari barang... Target nak beli tisu basah banyak-banyak.... Sebab yang lain saya tak fikir sangat dah.... yang lain saya ambil sikit-sikit sebab dia buat pack besar macam bedak, sabun... Menda ni tahan lama dan tak guna banyak sangat....

Lagi satu set pantang saya... Dah order... Tinggal nak bayar dekat tuannya je.... Nanti saya bagitahu set pantang saya...Saya tak beli set... Saya campur-campur....

Ok la tu sahaja untuk hari ni....

Next check-up 11.11.2014 dan next 2weeks kena scan baby dan minum air gula.....

Doakan saya dan baby selamat ye....

Wassalam