Anda Pelawat yang ke:

My Lovely Friends

18 July 2014

CPUV 9,10,11 & 12

No comments:
Assalamualaikum... Selamat Pagi....

Sekali lagi Malaysia digemparkan dengan berita sedih.... MH17 telah terhempas di Ukraine... Ya ALLAH mula-mula tu macam tak percaya bila saya terjaga pukul 12.45am tadi sebab bertalu-talu whatsapp masuk... Saya baca, tapi saya tak percaya... Dalam keadaan antara sedar dan tidak saya kejutkan husband bagitahu hal ni... Dia suruh sambung tido.... Dalam hati dah sebut YA ALLAH... Harap benda ni tak betul.... Sampai tertidur balik... Sedar 4.15am terus buka TV terus ke Astro Awani... Ya ALLAH rupanya semua benda ni betul.... Terus kejutkan husband kata benda ni betul dah keluar berita.... Tak dapat nak diungkapkan apa perasaan time tu cuma berharap keluarga mangsa tabah dan kuat menghadapi ujian ini..... Pergi kerja tadi pun tengok kawasan Sama-sama Hotel penuh dengan kereta, stesen TV sama macam kejadian MH370 yang masih belum tahu apa nasib penumpang-penumpang..... Al-fatihah buat penumpang dan crew beragama Islam... Semoga Roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.....

----------------------------------------------

Alhamdulillah....

CPUV daripada Nuffnang.... Dapat 4 CPUV... Alhamdulillah rezeki bulan July....


Terima Kasih TESCO, JULIE'S, KASTAM dan FASHION PITCH....
Terima Kasih juga NUFFNANG....



Wassalam.....

17 July 2014

Teringin.....

No comments:
Assalamualaikum....

Dah 19 Ramadhan hari ni.... Sudah berada di 10 Ramadhan terakhir... Kejap je kan masa berlalu.... Saya alhamdulillah sihat.... Batuk dengan selsema je... Sekarang ni tinggal batuk je tapi suara masih sesengau ayam lagi.....hihihihihi

Sebenarnya hari ni nak cerita pasal teringin, memang BANYAK sangat benda yang teringin nak makan... Tapi saya tengah makan sejemput je sekarang ni... So macam RUGI gila pula bila episod teringin ni berlaku.... Selera besar ko....

Ada la semalam sampai mimpi-mimpi teringat Makanan dekat Degrees, Sama-sama Hotel (dulu Pan Pacific Hotel) dekat KLIA tu.... Dulu masa bujang memang kerap sangat-sangat makan kat sana.... Bila dah kawin ni macam tiba-tiba takde event makan-makan kat sana... So faham la kan berapa lama tak makan sana.... Dulu saya akan makan salad, Ya ALLAH sedapnya... Letak olive oil, letak daging kering racik-racik dengan roti kering kecik-kecik tu.... Sedap betul... Pastu makan kupang rebus dengan mayo thousand island, Tiram mentah letak lemon pastu telan je terus....hahahahaha... Pastu pasta carbonara, oglio olio dia buat pedas pergh sedap bangat... Pastu sudut makanan jepun lagi... Mee soba saya akan makan dengan soy source yang sejuk 2mangkuk kecil, ambil lagi sushi dia.... Adoi...tak leh lupa la makanan kat situ..... Makanan buffet dia pun sangat sedap.... Dessert dia lagi.... Fuh semua sedap la kat situ... Lagi-lagi ais krim pistachio dia tu terangkat lah..... hahahahaha... Over ok kalau sebut pasal makanan ni sebab saya ni memang jenis pemakan... Kalau ada je menu baru kat mana-mana yang saya selalu pergi laju je pergi try....

Cuma sejak mengandung yang ke-2 alahan teruk...Makan pun sejemput je....huhuhuhuhu

Banyak lagi sebenarnya saya teringin.... Teringin makan ketam, kerang la, makan seafood dekat Bagan Lalang, Kuala Perlis la... Pastu hari tu ajak husband pergi Klebang semata-mata nak makan nasi lemak dengan coconut shake... Husband cakap kat sini ada je coconut shake... Tak nak nak kat Klebang gak.... MENGADA!!!!!

Pastu hari ni teringin nak makan masakan berlada.... Paru berlada la, Ikan goreng berlada la, Ayam goreng berlada la, Kentang goreng sambal dengan Ikan Bilis la, Ikan Bilis Cili Api la.... Siap google lagi resepi... Tapi sape nak masakkan??? (Ini la makanan kat zaman kolej dulu.... Ini yang sangat kerap saya sambar waktu makan tengahari dekat KUIS dulu dekat kafe tasik.... Untuk 2kali makan... Maksudnya nasi penuh satu polistrine, lauk 1/2jenis letak banyak sikit...Save budget sikit....hehehehe... Rindunya Kafe Tasik KUIS...Makan panas-panas adalah sesuatu yang sangat NIKMAT)

Dah la alahan dengan bau-bauan tumis, perfume, sabun (Nasib baik takde alahan dengan suami...hikhikhik)... Semua la jadi busuk sampai tak lalu nak membau... Kadang-kadang tengah jalan raya pagi-pagi Ramadhon ni dalam kereta boleh bau tumis... Tak keruan nak drive kereta... Kembang kempis hidung menahan bau....

So kita tunggu habis 1st trimester dulu.... In sya ALLAH cuba masak sendiri lepas habis 1st trimester.... Hopefully hilang la alahan time tu... Cerita pasal 1st trimester ni... Hari tu check-up baby...Scan lagi sekali... Sekali baby dah 10 minggu pula... Tarikh due date pun dah berubah... so kena scan lagi 2minggu untuk confirmkan tarikh bersalin....

Anyway happy 1st Trimester.... Walaupun banyak DUGAANNYA tapi MANISNYA kian terasa... Alhamdulillah.... Nanti saya nak cerita apa ikhtiar saya untuk mengandung....

Wassalam

08 July 2014

10 Ramadhan

No comments:
Assalamualaikum....

Sudah 10 Ramadhan kita menunaikan ibadah puasa.... Ada lagi 19hari ni untuk kita pulun beribadah, buat persiapan raya.... Saya belum buat apa-apa pun lagi... In sya ALLAH Sabtu atau Ahad ni la kot baru pulun kemas rumah, beli baju raya anak dan sebagainya....

Minggu pertama puasa saya melepek je.... Ada la juga buat kerja rumah hari Ahad lepas tapi siap je menyapu rumah tiba-tiba peluh sejuk keluar, rasa nak pitam, pening.... Start la muntah teruk.... Lepas Zohor saya sepatutnya plan nak pergi rumah Umi nak kirim Durian yang Pakcik suruh bagi... Tapi tak dapat pergi... Saya pergi lepas Asar, tu pun mandi basahkan kepala lama-lama baru lega sikit... Sampai rumah Umi sambung balik melepek... Dah macam kain buruk je....

Masak sepanjang bulan puasa adalah gila simple... Sampai segan nak upload gambar....hahahahaha.... Satu atau dua lauk je... Itu pun goreng-goreng takde pun berkuah kecuali yang masa betul-betul mula puasa sebab tak sampai hati tengok suami.... Lama-lama suami faham terima je la apa yang saya masak seadanya...huhuhuhu.... Semalam tak masak untuk berbuka... Pergi Bazar Ramadhan Seremban 2 je... Kat situ agak meriah juga la makanan.... Tapi agak mahal lauk-lauknya... Makan pun tak habis.... Hari ni tengok la macam mana... Ikut tekak husband... Saya takde selera sangat walaupun kalau pergi Bazar dia utamakan selera saya.... Saya main tunjuk je... Ikut dan.... Apa yang saya rasa husband saya akan makan saya tunjuk je... Dia belikan ;p

Cadangnya Sabtu Ahad ni nak masak special sikit..... Hopefully kuat la semangat nak masak untuk Husband dan untuk jiran-jiran... Belum hulur apa-apa pun lagi dekat jiran sebelah....

Lepas je berbuka saya samada kena rehat dulu baru solat atau saya akan muntahkan balik makanan berbuka semua, mandi baru solat... Maghrib tu memang solat gajah la....huhuhuhu.... Lepas tu melepek tidur awal... Sedar-sedar dengan Rizqin dan Ayah Rizqin pun tidur awal.... hahahahaha... Saya sedar-sedar cari makanan balik... Tak pun buat milo panas.... Tak pun sambung je tido balik lepas minum air masak....

Tu je la kot untuk hari ni.... Kalau rajin nanti saya bagi resepi yang saya ada masak untuk awal-awal puasa hari tu...

Doakan saya cepat sihat dan tak mabuk dah.... Jeles tengok orang makan macam-macam saya tak boleh nak makan sangat....

Puasa tahun ni banyak dekat rumah Umi je =)

Wassalam

02 July 2014

Nak Cerita Pasal Semalam

No comments:
Assalamualaikum...

Mood nak menaipkan... Kita layankan je... Apa macam puasa ok.... Berat saya turun 3kg sepanjang 4hari berpuasa... Sangat cepat tu... Biar betik???? Ye la tak berapa nak makan... Makan pun portion Rizqin tapi semalam tambah sikit dari portion Rizqin... Tapi dah 3kilo turun... Nurse tak bebel ke nanti nak check-up???

Oh nak cerita semalamkan saya masak Sambal Ikan Bilis... Masa menumis tu Ya ALLAH busuknya bau menumis... Tapi kuatkan semangat juga.... Ada la juga termuntah masa terbau menumis tu kan... Masa solat Asar pun kembang kempis hidung menahan bau... Sabar je la.....

Sahur pagi tadi pun makan Sambal Ikan Bilis tu jugak.... Nasib baik husband tak merungut sebab satu lauk tu je... Pastu saya standby buah oren untuk elakkan daripada muntah....

Serius puasa diawal kehamilan adalah sangat-sangat teruji..... Kuatkan semangat je ni.... Hopefully penuh sebulan....

Baju beli online tapi bila dah sampai tak muat pula bajunya... Saya rasa sebab ada cutting tu.... Nasib baik boleh tukar... Saya tukar dari L terus ke XXL sebab takut cutting tu still ketat kalau ambil XL.... Lantak la Nampak besar pun... Janji muat dan longgar....

Ok la tu je nak membebel hari ni.....

Oh teringin tepung pelita yang ada air gula kat bawah tu.... Hoiiii... Sedapnya nak lagi makan sejuk-sejuk... yummy... macam nak kena cari ni petang nanti....

Wassalam...

30 June 2014

Selamat Berpuasa

1 comment:
Assalamualaikum...

Alhamdulillah selesai Ramadhan pertama semalam... Hari ni Ramadhan ke-2... Alhamdulillah boleh berpuasa dengan baik walaupun pagi tu ada muntah-muntah tapi Alhamdulillah boleh tahan lagi... Hari ni pun sama, cuma sejuk aircond tu memang tak boleh blah....

Puasa bulan ni rasa macam nak duduk diam-diam je.... Kalau rajin saya post dekat sini.... Sebab sesi 'mabuk' masih ada.... Maka ke tidak laratan itu berlaku....

Post hari ni pun sebab nak ucapkan Selamat Berpuasa... Andai ada salah silap haraplah dapat memaafkan saya.... Semoga Ramadhan kali ni membawa keberkatan dan lebih baik dari sebelum ni....

Seronok dapat diberi peluang untuk menyambut Ramadhan tahun ni..... Alhamdulillah

Tu aje la ye...

Wassalam....